Начало Водещи Операцията срещу хусите е водеща тема в западния печат

Операцията срещу хусите е водеща тема в западния печат

99
италиански медии

САЩ и Великобритания проведоха въздушни удари срещу хусите в Йемен, след като британският премиер Сунак разреши нанасянето на удари срещу подкрепяната от Иран въоръжена група, която заплашваше транспортните маршрути в Аденския залив, предадаха световните вести.

Провокирани от изстрелването на балистична ракета, насочена към морските маршрути в Аденския залив, силите на САЩ и Великобритания извършиха въздушни удари, насочени срещу хусите, отбелязаха световните вести.

Акцията беше изпълнена в отговор на около тридесет нападения срещу търговски кораби в Червено море, които засегнаха интересите на около петдесет държави и разстроиха корабоплаването, което е от съществено значение за световната икономика, добави изданието.

Силите на хусите твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, но високопоставен служител на САЩ определя действията им като „напълно неоснователни и нелегитимни“, цитираха световните вести.

Операцията беше извършена с подкрепата на редица държави, включително Австралия, Бахрейн, Германия, Дания, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада и Южна Корея. Въпреки говоренето за „ограничени действия“, Байдън не изключи „допълнителни мерки“ в бъдеще, отбеляза изданието.

Представител на хусите заяви, че ударите срещу движението ще имат „ужасни последствия“, а анализатори се съмняват, че операцията ще има очаквания ефект за ограничаване на нападенията в Червено море, заключва се в края на текста.

Още международни новини – четете тук

предишна статияПървите за годината блицконтрол и парламентарен контрол
следваща статияАдв. Екимджиев само за ДЕБАТИ: Конституционните съдии получиха прокорупционен подарък преди делото за промените в Конституцията