Начало Култура „Опенхаймер“ спечели седем награди „Оскар“

„Опенхаймер“ спечели седем награди „Оскар“

34
награди
Снимка: БТА

Филмът „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан спечели седем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите награди, които спечели „Опенхаймер“, са за най-добър режисьор – Кристофър Нолан, най-добър актьор – Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля – Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство и монтаж.

Тричасовата историческа драма за науката и политиката „Опенхаймер“ беше неочакван касов хит през лятото, събирайки почти 100 милиона щатски долара приходи в киносалоните и получавайки отлични оценки от критиците.

Съперниците на „Опенхаймер“ за най-добър филм бяха „Барби“, „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Заседналите“, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“.

Това е първият филм на Кристофър Нолан, който спечелява награда „Оскар“ за най-добър филм. Преди това той беше удостоен с признание за филмите си като „Батман в началото“, „Черният рицар“, „Черният рицар: Възраждане“, „Престиж“, „Генезис“, „Мементо“ и други. Също така, това е първият му „Оскар“ за най-добър режисьор.

При получаването на статуетката си, Нолан заяви, че филмовата индустрия продължава да се развива в продължение на един век.

Ема Стоун беше удостоена с наградата за най-добра актриса за ролята си в „Клети създания“, а Давайн Джой Рандолф получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за „Заседналите“.

Златната статуетка за най-добър международен филм отиде към драмата за Холокоста „Зона на интерес“ на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм беше удостоен „20 дни в Мариупол“ за войната в Украйна.

„Момчето и чаплата“ спечели „Оскар“ за най-добър анимационен филм.

Съперникът на „Опенхаймер“ по зрителски интерес – „Барби“, успя да спечели една награда „Оскар“ за оригинална песен на Били Айлиш и Финиъс О’Конъл.

„Анатомия на едно падане“ беше удостоен с наградата за най-добър оригинален сценарий, а „Американска литература“ спечели за адаптиран сценарий.

Водещ на 96-ата церемония на наградите „Оскар“ в театър „Долби“ в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Още новини за култура – четете тук

предишна статияБНБ пуска в обращение от днес медна възпоменателна монета, посветена на 125 години от рождението на Панчо Владигеров
следваща статия5000 здравни служители от цяла Румъния ще се включат в демонстрацията Митинг и шествие на здравето ще се проведе днес в Букурещ