Начало България Опасно време в Централна и Западна България

Опасно време в Централна и Западна България

1562
жълт код

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за 19 области на страната. Предупреждението е в сила за цяла Централна и Западна България от Националния институт по метеорология и хидрология.

На места се очакват до 35 литра дъжд на квадратен метър. Ще има и условия за градушки.

В понеделник времето е динамично и неустойчиво. В някои райони на Централна България – в Дунавската равнина, Предбалкана и Стара планина ще паднат около и над 30 литра на квадратен метър дъжд за денонощието.

Заради обилните дъждове има опасност от поройни наводнения в понеделник. Ниво „Тревога“ в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка.

Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България – река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).

По Черноморието в първия ден на седмицата ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На места в северните райони след обяд ще превали. Максимални температури 29°-32°, на морската вода – 25-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максимална температура на 1200 метра около 22°, на 2000 метра – около 15°.

предишна статияЕдна от зодиите днес да се готви за победи, друга – за неуспехи
следваща статияИзненадващата промяна в кариерата на Анджелина Джоли