Начало Водещи Опасната турбулентност става все по-честа заради промените в климата

Опасната турбулентност става все по-честа заради промените в климата

887
изменението в климата

Потенциално опасната турбулентност става все по-честа по време на трансатлантическите полети заради промени във въздушните потоци, причинени от промените в климата, показва ново проучване.

Турбулентността на чистия въздух, която може да бъде предсказана по-трудно в сравнение с тази, предизвикана от облаци, се случва когато ветровете се различават по скорост, посока и височина.

Ново проучване, публикувано в списание Nature показва значително нарастване на вертикалните въздушни потоци над натоварения от към въздушен трафик Северен Атлантически океан от 1979 година насам.

„Това е ясна тенденция към по-силно вертикално движение над по-голямата част на Северния Атлантически океан“, се казва в доклада, съставен от метеоролози от университета в Рединг, Англия. „Тенденцията е статистически значима в центъра на климатологичния реактивен поток“.

Проучването идва след като 30 пътници и членове на екипажа бяха ранени по време на полет на Турските авиолинии от Истанбул до Ню Йорк, след като самолетът им се натъкна на турбулентност над североизточната част на САЩ на 10 март.

Учените от университета в Рединг призовават за по-подробни проучвания за ефектите на промените в климата върху потоците вятър, не само върху скоростта им.

Повече от 3000 полета прекосяват северната част на Атлантическия океан всеки ден.

предишна статияЦърквата почита паметта на Свети апостол Матий
следваща статияКотките знаят имената си, но игнорират хората, твърди проучване