Начало Водещи Озоновата дупка над Антарктида се смалява

Озоновата дупка над Антарктида се смалява

1223
Озонова дупка

Въпреки изменението на климата, не всички екологични новини са лоши. Като положителен обрат може да се отбележи, че озоновата дупка над Антарктида тази година може да бъде една от най-малките, регистрирани през последните 30 години.

Заключението на Американската национална администрация за атмосферни изследвания гласи, че „силното изчерпване на стратосферния озон в края на зимата и началото на пролетта в Антарктида е известно като„ озонова дупка “. Озоновата дупка се появи за първи път над Антарктида, тъй като атмосферните и химичните условия са уникални за това регионът повишава ефективността на разрушаването на озона чрез реактивни халогенни газове. ”Озоновата дупка над Антарктида по този начин се отнася до намаляване на концентрациите на озон в земната стратосфера, вторият най-близък слой на атмосферата до планетата.

„Обикновено, когато слънчевата светлина се върне в полярния регион след зимата на Антарктида, химикалите, образувани във вихъра по време на полярната нощ, инициират бързо разрушаване на озона“, съобщи службата за наблюдение на атмосферната атмосфера на Коперник (CAMS).

В прессъобщение от 9 септември CAMS установи, че озоновата дупка над Антарктида „може да има най-малката площ от всяка антарктическа озонова дупка от средата на 1980година.“

„Тази година студеният въздух с ниски нива на озон се смесва с по-топъл, по-богат на озон въздух извън вихъра, който вероятно разрежда и деактивира част от озоноразрушаващите химикали във вихъра. Това води до по-малък потенциал за бързо разрушаване на озона, когато пролетното слънце изгрее над Антарктида “, обясни CAMS.

Според прессъобщението озоновата дупка в Антарктида започва да се оформя през август и достига максималния си размер през октомври. Дупката обикновено се затваря през декември. Този месец обаче условията на студения въздух, които обикновено причиняват разрушаване на озон, бяха заменени от по-топли температури.

предишна статияПочитаме Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов
следваща статияКардиолози съветват да спим по гръб