Начало Водещи Одобриха на първо четене актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО

Одобриха на първо четене актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО

729

Бюджетната комисия одобри на първо четене актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО за 2021 г.

Актуализацията на бюджета на НЗОК

В законопроекта се предвиждат постъпления в размер на 134 500 хил. лв. от здравноосигурителни приходи, в т.ч. от здравноосигурителни вноски 105 000 хил. лв. и от трансфери за здравното осигуряване – 29 500 хил. лв.

С настоящия проект на актуализация на бюджета на касата се предлага преразпределение на средствата в разходната част. В текущите разходи се предлагат средства в размер на 10 000 хил. лв. за издръжка на административни дейности. В „Здравноосигурителни разходи” се създава нов ред 1.1.3.9 в размер на 120 465 хил. лв.

Актуализацията на бюджета на ДОО

С предложените изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се гарантира, че всички пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

В законопроекта са предвидени необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за септември 2021 г. в размер на 50 лв.

По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси министърът на финансите Асен Василев увери, че увеличението на пенсиите не нарушава бюджетната рамка.

Министерството на финансите планира дефицитът на бюджета да падне до 3 на сто през 2022 година и до 2,3 на сто през 2023 г.

Министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев каза, че с актуализацията на бюджета на страната дефицитът му за тази година ще бъде 3,6 на сто от БВП. Според него бюджетният дефицит за 2022 година ще бъде 3 процента от БВП, а през 2023 година – 2,3 на сто от БВП.

В проектобюджета на страната за 2022 година се предвижда да има резерв 3,3 млрд. лв. за допълнителни политики и непредвидени разходи, каза още Василев. В проектобюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година ще има допълнително и 900 млн. лв.

Догодина ще е възможно повишаване на максималния осигурителен доход

Повишаване на максималния осигурителен доход би било възможно от 1 януари 2022 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти в Народното събрание.

„Това е реалистична дата, която ще доведе до предвидимост и устойчивост, за да може бизнесът да се настои от по-рано за едно такова увеличение“, коментира министърът.

Той обясни, че не се предлага увеличение на максималния осигурителен доход, защото в края на годината ще доведе до повече административна тежест по отношение на настройването на всички счетоводни продукти.

По думите му новите предложения биха променили предложението на служебния кабинет по отношение на актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г.

„Ние сме предложили да се увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на абсолютно всички пенсии или средно това е 12.5 % нарастване. Минималната пенсия от 300 лв. да стане 340, където нарастването е с 13.3 %, социалната пенсия от 148.71 лв. съответно да стане 170 лв., където нарастването е 14.3 %. Всички пенсии, които са свързани със социалната пенсия, също ще бъдат увеличени с 14.3 %“, каза още министърът.

Направеното предложение е максималният размер на пенсията от 1440 лв. да стане 1500 лв. По думите му около 2 млн. и 80 хил. пенсионери ще получат увеличение със средно от 12.5 %.

Това би мотивирало младите хора да се осигуряват на реалните доходи, които получават, каза още той.

Очаква се актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО за 2021 г. да бъдат гласувани на второ четене.

предишна статияСедем ползи от киселото мляко
следваща статияЩе се изгражда нов граничен пункт между България и Сърбия