Начало Анализ Обяснение за колективизма на САЩ и Европа

Обяснение за колективизма на САЩ и Европа

1192
САЩ, Европа

В отговор на отравянето на бивш руски шпионин с нервно-паралитично вещество повече от 20 западни държави обявиха експулсирането на руски дипломати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обяви, че 60 руски дипломати в Съединените щати ще бъдат експулсирани и руското консулство в Сиатъл ще бъде закрито.

Русия отрече да участва в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в търговски център в Солсбъри, Великобритания, на 4 март.

Рядко САЩ и техните европейски съюзници танцуват в синхронно темпо на световната сцена, откакто Тръмп пое президентството.

Предвид разширяващия се разрив в рамките на трансатлантическия съюз, демонстрацията на единство сред западните държави по отношение на случая на отравяне е повод за размишление.

Имаше сянка над трансатлантическото партньорство след избирането на Тръмп и Брекзит.

Тръмп обърка европейските си съюзници, отказвайки да се ръкува с германския канцлер Ангела Меркел на среща в Овалния кабинет, натъпкана с журналисти, првейки публично ръкостискане на съперничество с френския президент Еманюел Макрон, одобрявайки Брекзит и открито критикувайки Германия по имиграционната й политика.

В опит да успокои Европа, немското списание „Международна политика и общество“ заяви в статия, публикувана на уебсайта си, че въпреки че Тръмп е обидил или унизил почти всеки държавен глава или правителство, поне досега не е обявил война.

Връзката с европейските съюзници отдавна е била крайъгълен камък на външната политика на САЩ след Втората световна война. Независимо от това, администрацията на Тръмп очевидно е прекратила традицията и я е започнала отново.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, политиката му „Америка на първо място“ често е в противоречие с европейските му партньори. Той нарече НАТО „остаряла“, противопостави се на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, оттегли се от Парижкото споразумение за изменението на климата, заплаши да захвърли иранската ядрена сделка и обяви намерението американското посолство в Израел да се премести в Йерусалим.

През последните години в Европа имаше нарастващи оплаквания и недоволство от Съединените щати. Много европейски медии, включително германското списание „Шпигел“, твърдят, че дори убедените атлантици вече не могат да отрекат кризата на трансатлантическите отношения. И Вашингтон представлява най-голямата заплаха за ценностите, споделяни отвъд Атлантическия океан.

Германският политик Ролф Муцених каза в статията си „Край на Трансатлантизма?“, че Тръмп не е злополука на американската история, а резултат от години на арогантност и самодоволно високомерие на американската световна сила след Студената война.

Президентът на САЩ разкъса маската от лицето на САЩ и показа истинското лице на безскрупулна и независима световна сила, каза Муцених.

Поради различията в стратегиите, интересите и политиките Съединените щати и европейските им съюзници се разминаваха. Инцидентът с отравянето помогна на Вашингтон да се свърже със съюзниците си отвъд Атлантическия океан, въпреки задълбочаващите се разриви, което би могло да обясни защо те предприеха колективни действия срещу Русия.

……………………….

Лу Хуей, агенция „Синхуа“

предишна статияКак сами да махнем пукнатината от предното стъкло
следваща статияОткриха нов орган в човешкото тяло