Начало Водещи Обратен завой: Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов се завърна в ГЕРБ

Обратен завой: Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов се завърна в ГЕРБ

94
Атанас Камбитов
Снимка: БГНЕС

След години в немилост, Атанас Камбитов, който беше два мандата кмет на Благоевград, а преди това депутат от ГЕРБ, и който напусна партията заедно с Цветан Цветанов, се завръща като общински председател на ГЕРБ в областния център. Информацията беше потвърдена днес от пресцентъра на партията.

Решението на Изпълнителната комисия на партията е било съобщено на закрито заседание на областното ръководство вчера вечерта от секретаря на ГЕРБ Цветомир Паунов. На срещата е присъствал и самият Атанас Камбитов. Той поема общинската организация на ГЕРБ, която временно се оглавяваше от Даниела Савеклиева.

Областният председател и евродепутат Андрей Новаков запазва поста си, но Камбитов ще бъде регионален координатор между Изпълнителната комисия и областта.

Атанас Камбитов беше депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, но не довърши мандата си, тъй като се яви и спечели изборите за кмет на Благоевград. Управлява областния център от 2011 до 2019 година.

През септември 2020 година напуска ГЕРБ и се присъединява към новоучредената партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Камбитов е считан за един от най-близките хора на бившия втори в ГЕРБ. Бившият кмет на Блaгoeвгрaд дори бе спряган за заместник на Цветанов в новата му партия.

На местните избори в края на миналата година Камбитов отново се кандидатира за кмет на Благоевград като независим, но получи само 12.53% от вота.

Докато беше кмет, името на Камбитов се забърка в куп скандали с неправомерно управление на фирми, скъпи имоти, раздаване на обществени поръчки на приближени хора, а някои сигнали стигнаха и до прокуратурата. Широко обществено недоволство предизвика и публикуван клип, на който танцува с пура и 50-левка на челото. Камбитов беше остро критикуван и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но както е известно той обича да си мени мнението много бързо. Връщането на Камбитов в редиците на ГЕРБ е поредното доказателство за това.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБългарските служби дължат на хората отговор на 10 ключови въпроса за шпионажа на Русия в България
следваща статияКакво включва сделката за 40-дневно примирие, която „Хамас“ проучва