Начало България Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш

29
Ангел Кунчев
На снимката: доц. Ангел Кунчев

Не е планирано да се обявява извънредна епидемична обстановка в страната поради разпространението на коклюш. Проф. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, сподели тази информация по БНТ.

Ваксините срещу коклюш са изчерпани във Велико Търново.

Регистрирани са 500 случая на коклюш в страната. Според Кунчев няма нужда от извънредни мерки, като карантината ще се налага единствено в училища и детски градини със заболели, предлагайки онлайн обучение. В момента не е възможно да се предскаже върха на заразата, като се очаква разпространението на коклюш да спадне към края на годината. Следващата седмица ще бъде в сила наредба, която предвижда издигането на ваксинацията на бебета с половина месец и осигуряването на ваксини за жени по време на бременност, които искат да се ваксинират.

„На моменти 21 области имат регистрирани случаи, но до няколко дни ще бъде разпространено в цялата страна, като се акцентира на активното търсене на диагнози. Това не е чудно, тъй като европейски проблем и е очевидно, че и ние ще бъдем засегнати“, заяви проф. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Предизвикваме превантивност и препоръчваме ваксинация. Промените в наредбата се очаква до края на месеца“, допълни той.

Според него държавата носи отговорност за осигуряването на ваксини според имунизационния календар.

„От двата месеца до 12 години. За жените по време на бременност ще бъдат осигурени ваксини, с уверение, че днес ще бъдат внесени още 2000, като работим и по допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е голямо“, подчерта здравният инспектор.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНяма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш
следваща статияКакво каза Макрон в речта си пред Сорбоната?