Начало Водещи Няма да пращаме военни кораби в Червено море, обяви военният министър

Няма да пращаме военни кораби в Червено море, обяви военният министър

104
Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев/ Източник: БТА

Министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Благоевград заяви, че няма да праща кораби в Червено море и не става въпрос за пращане на войска в Йемен. Той обясни, че дискутират възможни начини да освободят българските моряци, които са били отвлечени, като спомена за споразумение между България, Румъния и Турция за създаване на противоминна група в Черно море.

Първият отвлечен кораб –“Галакси лийдър“ , има капитан и помощник-капитан, които са българи. Всички други моряци бяха освободени, но капитанът и помощник капитанът са още с кораба, нашата задача е да намерим начин да бъдат освободени.

И българският кораб „Руен“ беше отвлечен с първоначално осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни опции“, обясни министърът, цитиран от БТА.

Тагарев подчерта, че изпълнителната власт дискутира най-добрия начин да се подходи към настоящата ситуация, като спомена и решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода.

Тагарев съобщи, че предстои подписване на споразумение за създаване на противоминна група в Черно море. Той коментира и военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина и похвали участието на българските военни в нея.

Министърът участва днес в тържествена церемония по посрещане на военнослужещите, участвали в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.

Това е работата на Българската армия, това е и начинът да повишаваме оперативната съвместимост и да работим с нашите съюзници, подчерта Тагарев.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЗа Радев, патрЕотизма и патриотизма
следваща статияКак точно ще усмирите егото на Пеевски с един съпредседателски пост!?