Начало Любопитно Няколко неща, които всяка двойка трябва да направи преди да сключи брак

Няколко неща, които всяка двойка трябва да направи преди да сключи брак

1305
брак

Бракът не е страшен, когато е с човек, когото познавате добре. Тогава няма да се питате: „Ами ако греша?”, „Това ли е правилният човек за мен?”, „Дали нещата няма да се променят?” Ако все пак ви гони параноята, ето как можете да проверите здравината на връзката си, пише Obekti. Преди да хукнете към олтара, погрижете се да сте правили заедно следното:

1. Да сте поживели заедно.

Независимо дали седмица-две или година. Колкото повече, толкова по-реална представа за нещата, разбира се, но психолозите твърдят, че след петия ден човек започва да се държи естествено и забравя да се старае да бъде такъв, какъвто не е. Само и единствено когато живеете с някого, ще видите навиците му сутрин, ще разберете дали хърка или говори насън, ще се докоснете до ежедневието му.

2. Да сте пътували заедно.

Когато човек е на път, попада в непозната среда, сблъсква се с култури различия и неочаквани препятствия. Много е важно да видите как ще реагира човекът до вас в необичайна ситуация, дали ще ви бъде от помощ, дали ще се държи адекватно, дали ще прояви черта от характера си, с която не бихте могли да се примирите. В крайна сметка съвместният ви живот ще бъде пътешествие. Не бихте искали да го споделите с човек, с когото не се чувствате сигурно, нали?

3. Да сте обсъдили представата си за съвместно бъдеще.

Няма как да сте изговорили всички детайли. А не е и необходимо, защото иначе би било твърде скучно. Но е важно да сте споделили какво мислите за големите неща – местоживеене, деца (представете си, че един от двамата не иска или не може да има деца), домашни любимци (единият да обича, а другият изобщо да не се спогажда с животните), общ или отделен бюджет (не се срамувайте да говорите за финанси!), под наем или лизинг за жилище, професионален път (особено важно е да се изясни ролята на жената в това отношение, за да не се окаже, че мъжът е патриархалният тип, който очаква от съпругата си да бъде само и единствено майка и домакиня), домашни задължения.

4. Да сте наясно какво разбирате под изневяра.

Важно е да изясните границите на връзката си. За някои изневяра е незначителен чат в интернет. За други отворената връзка е съвсем в реда на нещата и едва ли не е по подразбиране в името на разнообразния сексуален живот, който заздравява семейните отношения. Ще се изненадате колко различни възгледи имат хората по отношение на интимния живот. Всичко това е важно да обсъдите предварително. И още нещо – задължително е да сте правили секс. В съвременния живот това не е тема табу, за щастие, така че дали си пасвате или не в леглото, може да бъде от съществено значение за продължителността на вашата връзка.

5. Да сте поговорили за бившите си.

Без подробности, разбира се, освен ако някой от двамата не настоява да ги чуе. Ревността би била проблем, особено ако я проявява само единият от двамата. Много е важно да прецените доколко това е здравословната доза ревност, която говори за чувства и привързаност, и доколко минава границите на нормалното и се доближава до патология, заради която човекът до вас постоянно ще ви подозира, обвинява и т.н. Няма нищо по-страшно от това, защото рано или късно такъв тип ревност се изражда в агресия. Не си затваряйте очите за подобни прояви. Не си мислете, че е страшно романтично и мило, че любимият ви ревнува, когато става дума за нещо незначително. Не, не е романтично и мило да ви прави сцена заради невинен поздрав на улицата или прието приятелство в социалните мрежи.

Бракът е важна стъпка. Докато сте гадже с някого, дори да живеете заедно, винаги можете да си съберете нещата и да си тръгнете. Когато сте сключили брак, ситуацията се усложнява. Затова не слушайте само сърцето си, но и разума. Поговорете открито за предстоящата сватба, излизайте с приятелите на другия, запознайте се с родителите на партньора си и най-вече – бъдете честни и открити за това, което искате. Компромисите са важни, но те трябва да бъдат разумни и взаимни. И никога не крийте истината. Най-лесното за губене и същевременно най-трудното за печелене на този свят е доверието.

предишна статияОбявиха най-добрите автомобили на 2018 г. Ето кой е големият победител
следваща статия10 причини да спрем да гледаме телевизия