Начало Спорт Нургюл Салимова с първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова с първа победа в Турнира на претендентките

34
нургюл
На снимката: Нургюл Салимова

Нургюл Салимова записа първа победа на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В четвъртия кръг на състезанието българката триумфира с бели фигури срещу Хъмпи Конеру от Индия.

Така 20-годишната Салимова събра общо 2 точки след един успех, две равенства и един поражение, което я изправя на трето място в класирането, информира БНР.

На 37 години, Конеру се измести на последната позиция с 1,5 точки.

За младата българска шахматистка успехът е от огромно значение, тъй като съперничката ѝ притежава званието гросмайстор още на 15 години. Кроме това, Конеру е втората жена след унгарката Юдит Полгар, която надминава рейтинг от 2600 ELO и е световна шампионка в ускорени шахмати за 2019 година.

В началото на играта, Салимова и Конеру изиграха Каталонско откритие, като индийката на пето място в световната ранглиста опита да бъде максимално агресивна. Обаче цената за ранната и атака бе невъзможността за рокада, което доведе до оставане на царя на черните в центъра на дъската.

Салимова успя леко да отрази опитите за атака на Конеру и до двадесетия ход играта протичаше много бавно. И двамата шахматисти бяха принудени да изиграят следващите двадесет хода с по-малко от пет минути за размисъл. С изненада по-малката по опитност Салимова игра много по-добре. Българката непрекъснато направи най-точните ходове, докато Конеру допускаше грешки.

На 40-тия ход финалистката от миналата Световна купа Салимова имаше категорично по-добра позиция, която превърна в победа на 62-рия ход. Конеру нямаше никакви шансове за победа, но до последно търсеше варианти, чрез които да претендира за четвъртото си последователно равенство в Торонто.

Останалите трите партии сред дамите в четвъртия кръг на турнира завършиха с равенства.

На понеделник е планиран първият почивен ден за шахматистките, а състезанието продължава във вторник с петия кръг, където Салимова ще се изправи с черните фигури срещу китайката Тан Чжони, 16-ата световна шампионка в историята на женския шахмат, която държеше титлата между 2017 и 2018 година..

В момента Тан Чжони лидира в класирането с 3 точки, следвана от руската Александра Горячкина с 2,5. След тях се нареждат индийката Вайшали Рамешбабу, руската Катерина Лагно и Салимова с по 2 точки. В дъното на класирането с по 1,5 точки са Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Победителката в турнира ще добие правото да играе в мач за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

предишна статияВремето изтича: Ще можем ли в бъдеще да различаваме фалшивите видеа и снимки?
следваща статияТежка катастрофа в Русе, подобна на тази, при която загина Милен Цветков