Начало България НС разглежда Закона за професионалното образование

НС разглежда Закона за професионалното образование

49
НС разглежда Закона за професионалното образование


Парламентът ще изследва на второ гласуване промени в Закона за професионалното образование и обучение, предложени от Министерски съвет, съгласно утвърдената програма за работа на Народното събрание.

Целта на измененията е актуализиране и подобряване на законовата уредба на обществените отношения в областта на професионалното образование и обучение. За постигането ѝ се предлагат промени и добавки към списъка с професиите за професионално образование и обучение, защитените професии и професиите, по които има очакван недостиг на специалисти на пазара на труда, държавните образователни стандарти, обучението от разстояние в електронна среда за лица, навършили 16 години, както и достъпа до средата за междурегистров обмен на Националната агенция за професионално образование и обучение, въвеждането на по-благоприятни условия за изпълнението на функциите на Центровете за професионално обучение.

Депутатите ще разгледат на второ четене и промени в Кодекса на труда, свързани с подобряване на нормативната уредба, приложима към работните отдалечени занятия, както и с уреждането на отговорността за гарантиране на заплатите на работниците и служителите при веригите от подизпълнители.

В програмата е включено още и второто гласуване на промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Още новини от деня – четете тук