Начало България НСИ: Линията на бедност през 2023 г. нараства с 21,3%

НСИ: Линията на бедност през 2023 г. нараства с 21,3%

19
банки, бедност

През 2023 година в България линията на бедност е 637,92 лева месечно за член на домакинство, като се увеличава с 21,3% спрямо предходната година, когато бедността беше определена на ниво от 525,92 лева, показват данни от Националния статистически институт (НСИ).

При тези стойности, под линията на бедност са били 1,3259 милиона българи, което представлява 20,6% от населението на страната. Това е намаление спрямо предходната година, когато 1,572 милиона българи бяха под този праг от 525,92 лева месечно, или 22,9% от цялото население.

НСИ, линия на беност

Главният фактор, който увеличава риска от бедност за голяма част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. През целия период на наблюдение, относителният дял на бедните сред лицата на 18 и повече години е най-висок сред безработните (56,8% за 2023 г.), като риска от бедност при безработните мъже е с 12,0 процентни пункта по-висок от този при безработните жени.

НСИ, линия на беност

През 2023 година дялът на бедните сред заетите във възрастовата група от 18 до 64 години се увеличава с 1,7 процентни пункта спрямо предходната година, достигайки 11,7%, като риска от бедност сред работещите на непълен работен ден е около три пъти по-голям от този при работещите на пълен работен ден. От друга страна, риска от бедност сред работещите жени е с 2,5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образованието играе съществена роля за риска от бедност сред заетите лица. Най-висок е дялът на работещите бедни с начално или без образование – 66,5%. С нарастване на образователното равнище, дялът на работещите лица с ниско образование намалява два пъти, а за лицата със средно образование – над шест пъти. Риска от бедност сред работещите с висше образование е най-малък – само 3,2%.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНова арт инсталация е разположена на мястото на някогашния мавзолей в София
следваща статияНова арт инсталация е разположена на мястото на някогашния мавзолей в София