Начало Любопитно Номерата на лимузината на Путин са от ръждива Волга

Номерата на лимузината на Путин са от ръждива Волга

1527

Новата лимузина, возеща президента на Русия – Кортеж или ЕМП-41231SB, както е производственото й означение е факт. С нея Владимир Путин започна новия си президентски мандат вчера, а появата на луксозния автомобил породи интересни коментари.

Част от тях са свързани с традиционното за руското автомобилостроене „заемане” на идеи, особено що се отнася до дизайна. И ако автомобилът ви изглежда познато, то със сигурност сте виждали тези дизайнерски решения при Phantom на Rolls-Royce и S-класата на Mercedes. А фаровете на президентската лимузина сякаш са направо свалени от последното поколение на Chrysler 300.

Но регистрационните табели на президентския Кортеж също породиха оживена дискусия, тъй като се оказа, че са се появявали на две други коли, като засега е трудно да се каже коя от версиите е по-вероятна.

Хронологично по-късно се появи тази, че в края на миналия век тези номера са се използвали от прилично ръждясала Волга ГАЗ-3110. Днес автомобилът, произведен през 1998 г. е оставен да гние на спокойствие, но пък историята е запазила снимка с номера, с който вчера Путин се повози към новия си президентски мандат – в776УС 77.

Номерата на Путин са от ръждива Волга

По някое време през новия век въпросната Волга получава нови табели – с529ХН 777, а на първите й номера следите изчезват.

Тук има място за другата теория за произхода на табелите. Според снимка от регистрационната система на номерата в Русия, през 2016 г. тези номера са получени от  Фома Денисович Сазонов, който ги е поставил на своя Daewoo Sens. В случая Sens e името на някогашния Lanos на корейската марка, който все още произвежда за руския пазар от завода АвтоЗАЗ-Деу, който пък години наред сглобяваше „чудото” на социалистическото автомобилостроене Запорожец.

Номерата на Путин са от ръждива Волга

Двете теории за произхода на номерата на новата лимузина на Путин наистина са интересни, но някои руски анализатори вече посочиха най-вероятния вариант за появата им.

При встъпването в длъжност на президента на Русия неговият автомобил се движи само на територията на Кремъл, което означава, че регистрационният номер е бутафорен и най-вероятно е бил избран от някой офицер от службите за сигурност, на когото му е харесала комбинацията от букви и цифри. И най-вероятно това ще се окаже и истинското обяснение.

предишна статияБразилец живее в пясъчен замък
следваща статияTwitter тества изцяло криптирани съобщения