Начало България „Нов скандал с учебниците“: Фалшива новина от 2019 г. отново се вихри...

„Нов скандал с учебниците“: Фалшива новина от 2019 г. отново се вихри във Facebook

69
„Нов скандал с учебниците“: Фалшива новина от 2019 г. отново се вихри във Facebook

В последно време се разисква нов „скандал“ около съдържанието на учебниците в българските училища, който беше споделен в социалните мрежи, по-специално на Facebook.

След като „Аз съм българче“ беше премахнат от учебната програма и случаят с „украинското“ дете на корицата на сборник със стихотворения на Иван Вазов, сега се обсъжда друга деликатна тема.

От февруари тази година се споделят различни постове, със сходно съдържание и снимки на насилие от страна на турските войски над мирни граждани.

НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСТВОТО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО.
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ
БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧЕРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ Е ИМАЛО
На въпроса: Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието отговаря:
„Имало е съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“ в глава озаглавена (забележете колко нежно е пипнато) „Османската империя и българите“. Вече дори не е владичество, дори не е присъствие. Ах тези Руснаци винаги се месят когато сме най-добре. 135 години от Старозагорското клане.

В поста не е уточнен източникът на информацията, а фразата „135 години от Старозагорското клане“ ясно показва грешката в информацията.

Фактът, че тази година се навършват 147 години от събитията, е първото доказателство за механичното копиране и циркулирането на текста в обществото в продължение на близо 10 години. 

Текстът не посочва кога и къде Министерството на Образованието е отговорило на въпроса „Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в.“ и кой го е задал.

Просто търсене във Facebook показва, че подобни текстове се споделят още през 2019 г.

Според програмата на Министерството на Образованието допусканията в поста са неверни.

  1. Не съществува хайдутство – от представената таблица става ясно, че се въвежда терминът „хайдути“ и се говори за съпротивително движение срещу османската власт.
  2. Съжителство между традициите на християни и мюсюлмани и взаимни влияния между културите на християнството и исляма – програмата не споменава подобни понятия като „съжителство“.
  3. Капитан Петко войвода и Баташко клане не са реални събития – нито едно от тези твърдения не е верно, съгласно програмата.

В програмата се посочва, че учениците трябва да разбират „съпротивителните действия на българите срещу османската власт“.

Проверка на БНР показва, че пресконференцията, на която са зададени въпроси, е от 2016 година, когато тогавашният министър на образованието посочва, че термините „иго“ и „владичество“ остават в учебниците.

Научете повече за фалшивите новини тук

предишна статияУолстрийт откри търговията с растеж, акциите на "Майкрон Текнолъджи" скочиха след солиден ръст на печалбата
следваща статияГрешката на ГЕРБ е, че изнудваха партньорите си