Начало Свят Нов земеделски протест се подготвя в Брюксел

Нов земеделски протест се подготвя в Брюксел

34
Земеделски протест
Снимка: БТА

В Брюксел за следващия ден е уреден трети масов земеделски протест, който се провежда от началото на годината, разказва БТА. Очаква се протестът да започне 6.00 часа и да предшества с няколко часа заседанието на министрите на земеделието от ЕС.

По информация на организаторите, в града ще пристигнат 300 трактора, което е значително по-малко от първия подобен протест през февруари, когато в града пристигнаха около 1300 машини. Властите предупреждават, че придвижването в Брюксел на следващия ден ще бъде осъществено основно с градски транспорт. Съществува вероятност да бъдат блокирани няколко от входовете към столицата.

Земеделците се борят за изменения в правилата за тяхната дейност и се противопоставят на търговските споразумения на ЕС. Дневният ред на заседанието на министрите на земеделието включва дискусия за състоянието на пазара на селскостопански продукти, засегнат от войната в Украйна, както и бъдещето на общата земеделска политика на ЕС.

Преди заседанието, Европейската комисия представи предложения за изменения, свързани с исканията на земеделците. Протестите представляват пречка за напредък по споразумението на ЕС с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), а във Франция Сенатът отхвърли ратификацията на споразумението СЕТА за свободна търговия с Канада, което е в сила от 2017 година, но все още не е окончателно одобрено от всички европейски държави.

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияАтентатът в Москва предизвика поредица от взаимни обвинения между Русия и Украйна
следваща статияНов земеделски протест се подготвя в Брюксел