антибиотик, джунгла

Свойствата на този нов антибиотик, който вече се нарича фазолицин (phazolicin), може да го направят особено ценен, когато се използва в селското стопанство.

„Бактериалната резистентност към антибиотиците е огромен проблем както в медицината, така и в селското стопанство, поради което намирането на нови вещества с антибактериални свойства е толкова важно“, казва Константин Северинов, биохимик от университета „Рутгерс“ в Ню Брунсуик.

Екзотичен антибиотик е открит в кореновите възли на дивия растящ боб вид Phaseolus vulgaris. Това е метаболитен продукт на симбиотична бактерия, която фиксира азота и инхибира растежа на вредни микроби.

Тези полезни бактерии принадлежат към род Rhizobium, но за разлика от други бактерии от този род, те произвеждат антибиотика фазолицин.

Тепърва започваме да разбираме всички полезни свойства на това вещество.

Антибиотикът е в състояние да атакува разнообразна група бактериални клетки. По-важното е обаче, че е в състояние да проникне в бактерията и да се „прикрепи“ към нейната рибозома, като потиска способността й да произвежда протеини.

Откривателите на новия антибиотик предполагат, че той може да се прилага при ускоряване растежа на много бобови растения.

Материалът за откритието е публикуван в списание Nature Communications.

предишна статияЕдни ще изпитат нови любовни трепети, а други ще попаднат в сложна ситуация
следваща статияПоследните думи на престъпници преди екзекуция