Начало Водещи Нинова: Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не може...

Нинова: Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не може да го изпълним

659

Час преди насрочената среща с „Изправи се.БГ! Ние идваме! за третия мандат лидерът на БСП Корнелия Нинова направи изявление в парламента. То бе обявено тази сутрин.

„За избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме своята тежест и, че имаме само 36. Не можем сами, трябва да търсим съюзници“, каза тя и поясни, че за тази цел са провели срещи с ИТН, ДБ и ИБГНИ.

„Поставихме си две цели – да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на ГЕРБ „, добави още Нинова.

По думите ѝ, позовавайки се на позициите на другите три партии, те не искат да подкрепят такова правителство засега.

Нинова увери, че до момента са положили необходимите усилия в диалог с всички и благодарение на тях са успели да стигнат до писмена платформа за ангажименти на едно общо правителство на промяната.

„Освен да говорим за избори пред нас като държава и народ има доста по-сериозни изпитания-животът и здравето на хората в ковид криза; ниските пенсии и доходи, с които хората не могат да посрещнат високите цени на ток, парно, вода, храни през зимата; затварянето и фалити на фирмите, увеличаваща се безработица“, избори Нинова и подчерта, че в момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми е на БСП.

БСП ще задържи мандата и няма да го върне веднага на президента. Целта на партията е през това време да се направи последен опит за съставяне на правителство или партиите да успеят да приемат актуализацията на бюджета.

„Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не може да го изпълним.“  Тя обясни още, че ще търсят всякакви варианти, за да бъде съставен редовен кабинет.

Според лидерът на левицата, ако върнат мандата веднага ще оставят пенсионерите без преизчисление на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите; болните без „Ремдесивир“, който липсва, лекарите, работещи на първа линия без 1000 лв., а полицаите и военните без средства за охрана на границата пред заплаха от мигрантска вълна.

Нинова се обърна към Бойко Борисов, който вчера е призовал БСП да върне мандата, защото останалите партии не желаят да разговарят със социалистите.

„Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии си отговорете на въпроса защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация? Имаме избор – или веднага да върнем мандата, ако днес за последно чуем, че няма да има подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим докато не намерим отговор на тези най- важни въпроси за българския народ. Ние избираме второто“, заяви тя и добави, че поканите за разговори с другите партии остават.

Нинова призова всички те публично и пред камери да заявят позицията си дали искат редовен кабинет, кой не иска и защо.

Лидерът на БСП коментира още, че ако не се стигне до съгласие то поне да се формира мнозинство, което в кратки срокове да приеме актуализацията на бюджета. Нинова обяви, че ще предложат сроковете между първо и второ четене да бъдат скъсени, а не да се чака до 7.09.

Припомняме, че по-рано от „ИБГНИ“ съобщиха, че не виждат смисъл да се преговаря за правителство с БСП, след като евентуалният им кабинет не среща подкрепа от останалите протестни партии.

предишна статияЛудогорец срещу Брага, Цървена Звезда и Мидтиланд в групите на Лига Европа
следваща статияОказва се, че американският президент Джо Байдън няма проблеми със съня