Начало Свят Никола Саркози обяви, че е жертва на клевета

Никола Саркози обяви, че е жертва на клевета

923

Бившият френски президент Никола Саркози заяви на разпит пред магистрати снощи, че е жертва на клевета, предаде Франс прес.

„От 11 март 2011 г. живея в ада на тази клевета“, заяви Саркози, който подчертава, че няма веществени доказателства за отправените срещу него обвинения.

63-годишният бивш френски президент беше разпитан снощи по обвинения в пасивна корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и незаконно получаване и притежаване на либийски публични средства. Обвиненията по този случай бяха повдигнати преди пет години.

Саркози заявява, че е обвинен без никакви веществени доказателства, въз основа на изявления на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и негови приближени, както и на френско-либийския посредник Зиад Такиедин. „Неведнъж е доказано, че той е получавал пари от либийската държава“, добави Саркози, според когото Такиедин не е доказал, че се е срещал с него в периода 2005 г. – 2011 година.

Саркози подчерта също, че в 24-те часа на задържането си е опитал с всички сили да покаже, че не съществуват тежки и убедителни улики срещу него, които са условие за повдигането на обвинение. Според бившия френски държавен глава документът, който е послужил като повод за разследването срещу него е неубедителен, а на обвинилия го Такиедин не може да се вярва поради миналото му.

„Осъзнавам, че това, в което съм заподозрян, е тежко“, заяви Саркози, призовавайки магистратите да преценят каква несправедливост би било да бъде съден поради манипулация на Кадафи или негови приближени.

предишна статияСъздателят на Twitter: „След 10 години биткойнът ще бъде единствената валута в света“
следваща статияГришо се готви със 163-ия в света в Маями