Изображение: Пиксабей

Библиотеките в Нидерландия събраха от етажерките детските книжки с нарисувания в тях помощник на Санта Клаус – Черния Пит /Черен Петър/. Около неговата личност от години се води дискусия на тема дискриминация, пише местното издание „NL Times“.

Според празничната традиция, Санта Клаус е съпровождан от Черния Пит, когото рисуват с шапка с пера, черно лице и червени устни. Правозащитниците в кралството вече дълги години критикуват образа на Черния Пит, определяйки го като „расистки“ и водещ началото си от колониалната култура.

Говорителят на асоциацията на обществените библиотеки VOB Антон Кок съобщи, че това е логична стъпка, ако се отчетат социалните промени и се следва духът на времет.

„Навсякъде нараства осъзнаването, че Черният Пит създава стереотипен образ за определена част от населението, а библиотеките се движат напред в тази тенденция“, каза той.

Според него, в това няма нищо необичайно. Много книги назад във времето са били премахнати, защото са били в противоречие с морала. Кок припомня детските книжки, които са показвали по унизителен начин населението на бившата холандска Источна Индия. Според него, образът на Черния Пит също може да се възприеме като противоречащ на нормите на нравствеността.

Подчертава се, че асоциацията не задължава библиотеките да се откажат от тези книги, подчертавайки, че отговорността е изцяло тяхна.

Фактът, че има хора, които държат на запазят традиционния образ на Черния Пит не е причина да се пазят и книгите в обществените библиотеки.

Изданието уточнява, че отстранените книги най-често се продават с намаление, а по едно копие ще бъде изпратено в Кралската национална библиотека в Хага.

предишна статияХладен ден със слаб вятър
следваща статияОблачно време с превалявания и прегърмявания