Начало Водещи Не яжте риба тон в големи количества! Опасна е за здравето

Не яжте риба тон в големи количества! Опасна е за здравето

5805
риба тон

Пролетта идва! А с нея и желанието да влезем във форма. Затова винаги по това време на годината хората решават да предприемат кардинални промени в начина си на хранене.

Обикновено във всички диети пише, че трябва да се яде повече риба и често прибягваме към по-лесния начин – консерва риба тон.

Тя от своя страна съдържа големи количества ненаситени мазнини.

Въпреки, че много от здравомислещите хора ядат риба за да намалят консумацията на наситени мазнини, прекомерната им употреба може да се окаже вредна.

В рибата тон се съдържа много малко витамин Е, който е важен антиоксидант.

Заедно с приема на ненаситени мазнини и недостига на витамин Е, който спомага окислителните процеси в тялото, можем сериозно да навредим на имунната си система.

Нека обобщим, консумирането на големи количества риба тон може да ни навреди по два начина.

Първо, прекомерния прием на протеин може да окаже допълнително напрежение върху бъбреците, за това хората с нарушена бъбречна функция не трябва да изяждат цяла порция риба тон.

И второ, тя съдържа живак в себе си и заради това може да има вредни ефекти при поглъщане в по-големи количества.

Доказано консервите с риба тон са много богати на протеин, като само една опаковка доставя 50 % от дневните нужди. Но е много важно да се внимава с честото ядене на риба тон.

Също по този начин съхранен, рибният продукт е по-беден на омега-3 мастни киселини за разлика от прясната риба.

Друг недостатък от консумацията на консерви с риба тон е наличието на много натрий (сол).

Естествено, че натрият в определени стойности е необходим за здравето на човека, но излишъкът му довежда до сериозни здравни отклонения.

Такива са задържането на течности в тялото, а оттам се стига и до повишаване на артериалното налягане. По тази причина хората с високо кръвно трябва да ограничават приема на рибни консерви.

И ако все пак се изкушавате да си купите поне една, то преди това прочетете внимателно съдържанието за наличието на натрий, живак, захар и други.

Живакът е нещо, с което бременната жена и децата трябва много да внимават. Ако се приема в големи дози, става токсичен и много опасен за човека.

Консервата с риба тон съдържа високи количества метилживак, който опасен невротоксин, който се натрупва в отделните органи и тъкани (мозък и бъбреци).

Симптомите на отравяне с живак са усещане за изтръпване в различни части на тялото, тремор, затруднено ходете, проблеми със зрението и паметта.

Опасността е много голяма и за нероденото дете, още в утробата на жената.

В консервите с риба тон се съдържа още съединението Бисфенол А, или по-точно в опаковката. Опасността идва от факта, че той преминава и в състава на рибата. Той влияе негативно върху мозъка, както и е много опасен при бременност и за малките деца.

предишна статияБразилски сайт засипа с похвали Трифон Иванов, нарече го рядък и харизматичен играч
следваща статияФутболният Левски се похвали с нов талисман