Начало Водещи Не само хората се напиват – 5 животни, които обичат алкохола

Не само хората се напиват – 5 животни, които обичат алкохола

1285

Колкото и алкохол да пиете, сравнени с тупайоподобните, със сигурност е малко. Тези животинки пият алкохол в продължение на два часа на нощ, всяка вечер, през цялата година.

  1. Копринарките се напиват така, че понякога „катасрофират“

Източник: Wikimedia Commons, Francesco Veronesi from Italy

Копринарките, които произхождат от северните части на Северна Америка и Евразия, обичат да пируват с плодове от офика, които ферментират, когато времето се затопли, правейки алкохол.

И докато повечето птици не прекаляват, други не знаят кога да спрат. Някои дори летят пияни, което, за съжаление, може да доведе до фатални сблъсъци със сгради – според National Geographic тази година са регистрирани два такива случая.

  1. На прилепите алкохолът им понася

прилеп

Точно като птиците, прилепите се напиват от ферментирали плодове. Но за разлика от копринарките, прилепите в Централна и Южна Америка са в състояние да се справят с алкохола. Според проучване от 2009 г. в Белиз, публикувано от PLOS One, най-високото съдържание на алкохол в кръвта (BAC), което е установено при прилепите, е 0,3%. За да се представи в перспектива, в САЩ за незаконно се води шофирането с над 0,88 промила.

В проведено проучване прилепите успяват да прелетят през препятствия, използвайки ехолокация. Но това важи само за прилепите от Централна / Южна Америка. Проучване, публикувано в Journal of Experimental Biology, установява, че при египетските плодоядни прилепи се наблюдават повече случаи на сблъсъци.

Биологът Брок Фентън казва пред National Geographic, че високата алкохолна толерантност на американските прилепи вероятно е вследствие на еволюционни процеси. Така прилепите са започнали да консумират плодове, които други животни не са били в състояние да ядат.

  1. Тупайоподобните пият „бира“ всяка вечер

тупайоподобно

Пероопашатата тупая „купонясва“ всяка вечер в тропическите гори в родната и Малайзия, според проучване от 2008 г., публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Тя консумира ферментирал палмов нектар, който има алкохолно действие, подобно на това на бирата. Тези животинки прекарват около два часа на нощ – всяка вечер, пиейки този нектар. Забележително е, че те не се опияняват, въпреки малките си размери.

  1. Верветите крадат коктейли от хората

вервет

Коткоподобните маймуни вервет, обитаващи Карибите, започват да се пристрастяват към алкохола преди около 300 години, когато по време на ерата на плантациите откриват ферментиралата захарна тръстика. Тези маймуни толкова започват да харесват етанола, че 1 на всеки 5 маймуни предпочита да пие алкохол пред вода, според проучване от 1993 г., публикувано от Pharmacology Biochemistry and Behavior 46.

Подобно на хората, изследването открива, че маймуните тийнейджъри консумират много повече алкохол от възрастните индивиди. Съавторът на проучването Хорхе Хуарес казва пред Би Би Си, че възрастните пият по-малко в опит да бъдат по-„бдителни“ и „отговорни“.

Около 5% от верветите са алкохолици. Някои маймуни дори се осмеляват да крадат напитки от хора, намиращи се в барове на плажа.

  1. Пияните пчели биват наказвани

пчела

Пчелите могат да се напият от ферментирал нектар, като това може да предизвика произшествия по време на летене. Някои пчели се напиват до такава степен, че дори не си спомнят как да се приберат в кошера си. Но това е още по-трагично за пчелите, които успеят да намерят своя път обратно в кошера. Ентомологът Ерол Хасан казва пред „Гардиън“, че някои кошери налагат строги наказания за пчели, хванати да летят пияни – дори може да се стигне до нападение на пчелата.

Но очевидно при пчелите консумацията на никотин и кофеин са позволени. В проучване на Университета в Хайфа през 2010 г. се оказва, че пчелите предпочитат нектара, който съдържа никотин и кофеин, пред нормалния нектар.

предишна статияКрушата – кралица на фибрите и унищожител на токсините
следваща статияИнтересно делово предложение за една от зодиите