Нета Барзилай

Израелската певица Нета Барзилай, която спечели миналогодишния конкурс за „Евровизия“, заяви в понеделник, че призивите за бойкотиране на тазгодишното събитие в Тел Авив се равняват на „разпространение на тъмнината“.

Благодарение на победата на Барзилай миналата година в Португалия с песента „Играчка“, вдъхновена от #MeToo, която беше представление, включващо звуци и движения като на танцуващи пилета, Израел е домакин на тазгодишното състезание от 14-18 май.

Имаше призиви от изявени музиканти като Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ и британския певец Питър Гейбриъл за преместване на надпреварата в друга страна заради отношението на Израел към палестинците. Уотърс също така призова Мадона да се откаже от плановете си да участва на „Евровизия“.

Внимателно избягвайки замесване в политиката, 26-годишната Барзилай твърди, че призивите за бойкот противоречат на целта на конкурса.

„Да бъдеш на една сцена без значение каква е религията ти – твоята етническа принадлежност, цветът на кожата ти – всички тези страни, всички тези култури, съчетани заедно, това е празник на светлината“, каза тя пред чуждестранни журналисти в Йерусалим.

На въпрос дали ще участва за палестинците, Барзилай каза: „Не бях поканена, но ако моето пеене можеше да реши проблемите, щях да отида.“

предишна статияПредстои важна седмица за решаване на проблема с Брекзит
следваща статияШарлиз Терон е актриса благодарение на майка си