Начало Свят Нетаняху заяви, че Израел ще нанесе на „Хамас“ още „болезнени удари“

Нетаняху заяви, че Израел ще нанесе на „Хамас“ още „болезнени удари“

34
Бенямин Нетаняху
Снимка: БТА

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, обяви във видеообръщение в преддверието на празника Пасха, че страната ще проведе допълнителни атаки срещу групировката „Хамас“ в ивицата Газа, като подчерта неотдавнашната по-агресивна позиция на тази група.

Нетаняху ясно заяви, че „Хамас“ ще бъде провлечен в „повече болезнени удари“ и че това ще се случи скоро.

Израел подготвя сухопътна операция в град Рафах на границата на Газа с Египет.

Лидерът на Израел обясни, че „Хамас“ отказва да осъществи сделка за прекратяване на огъня и за освобождаване на заложници и използва разделенията между страните, което несъмнено утежнява ситуацията.

Сега е наредено все по-голямо военно и дипломатическо налягане върху „Хамас“, като с цел да се освободят заложниците и да се постигне победа, сподели Нетаняху.

Германският канцлер Олаф Шолц призовава за избягване на ескалация

По време на телефонен разговор с Нетаняху, канцлерът на Германия Олаф Шолц предупреди за риска от ескалация в Близкия изток.

Шолц подчерта важността от избягване на конфликт и регионални проблеми.

Той обясни представителя на германското правителство, че се цели избягването на ескалация и поддържането на мир, а също така потвърди сътрудничеството с другите страни от Европейския съвет и Групата на седемте (Г-7).

Израел реагира на голямото нападение от Иран срещу себе си срещу ирански военни обекти. Въпреки че Иран счита атаката за признак на възможно спиране на напрежението, Израел не коментира.

Иран предизвика контраатаки след ракетната атака срещу посолството на Иран в Дамаск, при която бяха убити генерали и служители. Израел беше обвинен за инцидента.

Прочетете още новини от деня тук

предишна статияКосовските лидери призоваха за премахване на наказателните мерки на ЕС към Косово след резултата от вчерашния референдум в Северно Косово
следваща статияБиткойнът е 66 000 долара след дългоочаквания халвинг