Начало Свят Несъществуващият остров, който присъства на всяка навигация

Несъществуващият остров, който присъства на всяка навигация

1821
остров

Край западното крайбрежие на Африка, в Гвинейския залив, самотна шамандура се движи нагоре-надолу по вълните на океана. Това обаче не е обикновена шамандура, пише Profit.

Наречена Station 13010-Soul, това е наблюдателница – една от многобройните, които съставляват PIRATA (Prediction and Research Moored Array in the Tropical Atlantic) – система, разработена съвместно от САЩ, Бразилия и Франция, която следи атмосферата в тропическия Атлантически океан.

Данните, събрани от PIRATA, помагат на учените да разберат по-добре климата в района, което на свой ред им помага да подобрят прогнозите си за времето и климата в световен мащаб.

Наред с RAMA в Индийския океан и мрежата TAO/TRITON в Тихия океан, PIRATA е част от световната система за наблюдение на тропическите океани.

И така, какво е специалното Station 13010-Soul?

Тя е закрепена точно там, където екваторът пресича основния меридиан, посочва Amusing Planet.

Следователно нейните координати са 0,0 – нулева дължина и нулева ширина.

Това място всъщност има малко географско значение, защото няма нищо, освен вода, но колкото географските геопространствени данни, координатите 0,0 могат да бъдат едно от най-географски маркираните места на Земята.

Когато адресите се добавят към карта, програма за географско кодиране преобразува физическия адрес в географски координати, което позволява лесното картографиране на местоположението. Но понякога програмата не работи правилно и се показват координати 0,0 – или няма информация.

Може би сте се сблъсквали с тази грешка по-често, отколкото осъзнавате, например, докато правите снимка с вашия смартфон. Ако софтуерът му няма функция за географско маркиране, той ще маркира снимката с нулеви стойности за географската ширина и дължина.

Проблемът започва, когато друга програма се опитва да прочете тези данни. Те ще бъдат определени или за невалидни, или ще бъдете насочени към самотното място с тези координати, разположено на стотици километри от бреговете на Африка.

Тъй като невероятно голям брой адреси се пренасочват към това измислено място, то е наречено Null Island в Атлантическия океан. Терминът е въведен през 2011 г. от авторите на Natural Earth – масив от данни с общодостъпна карта, който го описва като „един квадратен метър“.

Оттогава с Null Island се свързват с много шеги, той дори има измислена история, знаме и карта.

предишна статияЗащо котките обичат да събарят разни неща?
следваща статияПапагалите от анимацията „Рио“ вече са изчезнал вид