Легендарният анимационен герой Попай увеличи силата си с яденето на спанак. Днес немски учени твърдят, че са разкрили истината зад мощта на рисувания симпатяга.

Радио ARD и телевизия Arte съобщиха, че проучване в университета в Берлин, подкрепено от Световната антидопингова агенция (WADA), разкри, че веществото екдистерон в зеленчука е повишило силата на изследваните спортисти и трябва да бъде обявено извън закона.

Според проучването спортисти, участващи в 10-седмична програма и консумиращи екдистерон чрез хранителна добавка, станали три пъти по-силни от тези свои колеги, които пиели безвредни медикаменти.

„Нашата хипотеза беше, че ще видим увеличение на постиженията, но не очаквахме да е толкова голямо,“ каза професор Мария Пар от Берлин.

В доклада се посочваа, че екдистеронът се съдържа в различни зеленчуци, от които спанакът е най-известен.

Що се отнася до Попай, чийто образ е създаден през 1929 г., Пар казва: „Може би са знаели нещо, което трябваше да изследваме тези дни.“

В доклада се казва, че Пар е предложила на WADA да добави екдистерон в списъка на забранените вещества.

Проучването е започнало след признаци, че екдистеронът се използва в руския спорт и че са били създадени хранителни добавки с веществото, тъй като обещават повече сила и мускулна маса, и по-бързо възстановяване по време на тренировките.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияПетровден е! Честито на именниците!