Начало Водещи Неморално е – харесваш облагите на ЕС, а го рушиш отвътре

Неморално е – харесваш облагите на ЕС, а го рушиш отвътре

29
Александър Андреев
Александър Андреев.
Снимка: Дойче Веле

Карл фон Осиецки, носител на Нобеловата награда за мир през 1935, пише следното: „Една система може да бъде разрушена отвътре, ако разбереш как да използваш механизмите ѝ и да ги насочиш против самата нея“.

Историците са единодушни, че тъкмо такава е била и целта на Адолф Хитлер, чиито многократно огласени възгледи биха могли да се обобщят така: Ще използваме демократичните институции, за да постигнем целите си, ще се борим против системата отвътре, за да я съборим.

И още малко история, този път по-близка. Британският политик Найджъл Фараж, който представляваше страната си повече от 20 години в Европейския парламент, никога не е криел мнението си за един съюз, възнаградил го с щедра европейска заплата. Според него ЕС трябва да бъде не сдружение от европейски държави, а просто съюз за свободна търговия. Забележете: казва го не като свободен търговец, а именно като представител на една европейска държава във въпросния съюз.

„Възраждане“ и „екзистенциалната заплаха“

А сега – към България. Когато преди по-малко от година сградата на Европейската комисия в София беше омазана с червена боя, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа във Фейсбук с много удивителни, че това било „само началото“. А преди броени дни, на 16 април, в студиото на bTV Костадинов отчетливо формулира позицията си: „ЕС сега е превърнат в политическа организация и заплашва европейската цивилизация. Ние смятаме, че в настоящия момент е вреден.“

Нека да обобщим. Г-н Костадинов и неговата партия „Възраждане“ смятат ЕС за вредител, който паразитира върху европейската цивилизация. А знайно е, че вредителите се унищожават. Като начало ръкопляскаме на омазването на сградата, а след това предупреждение – изпращаме и свои депутати в омразния Европейски парламент, за да спомогнат отвътре за унищожаването на вредителя. Разбира се, г-н Костадинов не говори за „унищожаване“. На личния му сайт само се казва, че ЕС е „екзистенциална заплаха“, че е опасен за Европа и за българите и трябва да бъде „реформиран изцяло и категорично“. Същото, което преди него повтаряше Фараж. Същото, което по-рано през 20 век… Но да оставим историческите аналогии и да се опитаме да открием някакво зрънце рационалност (камо ли морал!) в позицията на г-н Костадинов, на неговите кандидати за евродепутати, а и на предишния транш български националисти, които си изкараха мандатите в ЕП.

Само преди дни Институтът за пазарна икономика публикува доклад, от който може да се направи изводът, че за последните 20 години България е забогатяла двойно – най-вече благодарение на членството си в ЕС. Всеки нормален политик, който мисли за добруването на своите съграждани, би трябвало да се радва, че страната му членува тъкмо в този (а не в някакъв друг хипотетичен) ЕС.

Ако пък не вярваш на тези данни, тогава като български политик можеш да се нагърбиш със задачата страната ти да го напусне – така, както стори споменатият вече Найджъл Фараж. Казано другояче: страната ти богатее тъкмо от този („опасен за България“) ЕС, но ако не вярваш и не искаш да си в него, можеш да го напуснеш. Това решение се взима в София, не в Брюксел или в Страсбург. Но не, на хартия ти приемаш неговите структури и правила (ценностите засега ги оставяме настрана, макар че са много важни) и се възползваш от тях, за да го рушиш отвътре. Под претекст, че го искаш по-добър. Дори да приемем, че това не е претекст, а вътрешно убеждение на такъв порядък политици, нека да се запитаме нещо съвсем просто: Нима този „по-добър ЕС“ на суверенните държави, за който говори г-н Костадинов, ще продължи да бъде толкова щедър към България? Ами не, няма, защото всяка от суверенните държави ще дърпа чергата към себе си. Просто е.

Това е дълбоко неморално

И понеже стана дума за морал: Да, според мен е дълбоко неморално да приемаш драговолно облагите, да се нагаждаш лицемерно към структурите и правилата и да не даваш пет пари за ценностите на един Европейски съюз, който всъщност искаш да събориш.

А ако някой иска да знае колко плаща този ЕС на евродепутатите, може лесно да го провери.

 

предишна статияСнимка на палестинка, прегърнала убитата си племенничка, спечели световна награда
следваща статияХолгер Руне се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в Мюнхен