Начало България Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

996

Автомобилите, за които се установи, че имат сериозни неизправности, ще бъдат спирани от движение още при техическия преглед. Това съобщи началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски, като уточни, че мярката влиза в сила в началото на 2018 г.

Директивата идва директно от Брюксел и е одобрена от депутатите на първо четене. Досега регистрацията на даден автомобил се прекратяваше, ако той няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. По тази причина през миналата година у нас са спрени от движение над 850 000 превозни средства.

На същата санкция – отнемане на регистрация, подлежат и колите на шофьори, хванати да карат без свидетелство за правоуправление, както и на водачи, управлявали пияни или дрогирани.

Причината за новата европейска директива е лошото състояние на автопарка, което оказва основно влияние върху пътните инциденти. Освен това се въвеждат и нови стикери за техническата изправност на колите. Досега те бяха два – първият се поставяше при прегледа и регистрацията на автомобила в КАТ, а вторият е за редовния годишен технически преглед. Стикерът вече ще бъде само един, а шофьорите ще бъдат длъжни да носят в себе си документи за техническата изправност на превозното средство.

предишна статияЩети за 4 млн. лв. са нанесли проливните дъждове в Бургаско (ГАЛЕРИЯ)
следваща статияАфро-американска асоциация бойкотира BMW в Щатите