Начало Водещи Неизвестни саботьори спряха бутането на незаконни постройки край яз. „Искър“

Неизвестни саботьори спряха бутането на незаконни постройки край яз. „Искър“

59
Румен Гайтански
Снимка: Васил Терзиев/Фейсбук

Властите на София се сблъскаха с неочакван проблем при събарянето на незаконните постройки в Държавното ловно стопанство „Искър“ на фирмата „Био майнинг“, която се свързва с бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

Събарянето на постройките започна на 29 март, след като Върховният административен съд отсъди, че постройките там трябва да бъдат премахнати.

Терзиев събаря незаконни постройки край язовир Искър

В понеделник стана ясно, че техниката на общинската фирма „Софекострой“ е изкарана от терена, като дори е имало и срязани кабели. Пътят към комплекса пък бил препречен от пикап.

Достъпът до съоръженията е ограничен, след като директорът на ловното стопанство е издал заповед за спиране на строителната техника заради бременността на кошутите, които се отглеждат в стопанството, съобщава Mediapool.

Във вторник от общината събраха хора и техника, за да влязат в ловното стопанство и да продължат разрушаването на т. нар. „ловен хотел“.

Наложи се „паяк“ от Центъра за градска мобилност да отмести колата, препречила пътя и да бъдат срязани веригите, с които е заключена вратата на стопанството.

Поради саботажа събарянето на сградите, което започна в петък, е било преустановено през почивните дни и вчера. От Столична община съобщиха, че ще се сезират прокуратурата за повредената техника, пише „Сега„.

В присъствието на журналисти зам.-кметът по финансите Иван Василев съобще, че СДВР са отказали съдействие на общината за влизане в ловното стопанство.

Общината е взела всички мерки, за да продължи бутането на незаконните постройки, стана ясно днес.

Миналата седмица столичният кмет Васил Терзиев изчисли, че бутането на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв., след което сумата ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството.

Сградите, които са обект на събаряне, са едноетажна масивна стопанска сграда (представяна с предназначение за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея.

Двата обекта са обявени за незаконни, но замесените страни дълго не можеха да се разберат за събарянето им.

И горското стопанство, и „Био Майнинг“ обжалваха заповедта на Столичната община. В жалбите им се изтъква, че постройките не са нови, освен това строителните работи се извършвали в хипотезата на аварийност, припомня изданието.

Административният съд ги отхвърли, но фирмата и горското обжалваха пред ВАС.

Върховните магистрати отмениха само частта за държавното горско стопанство, като оставиха решението в останалата му част. От това произтече, че Гайтански сам трябва да събори постройките.

Още новини от деня – четете тук