Начало Водещи Неделна закуска: Това е рецептата за най-вкусната баница със заливка

Неделна закуска: Това е рецептата за най-вкусната баница със заливка

139
Добруджанска баница

Баницата е старо българско ястие, което е обичано от хора на всяка възраст. Нещо по-хубаво от аромат на прясно изпечена баница в неделната сутрин не съществува.

Тя се приготвя от тънки кори и различни плънки, като в миналото тя бе задължителна на всеки празничен празник.

В наши дни баницата постепенно загуби своята връзка с празничните обичаи и се превърна в храна за всекидневието и символ на българската национална кухня.

Съществува множество рецепти за баница,

с които можете да зарадвате любимите си хора на закуска. Въпреки това ви предлагаме един различен начин да я приготвите, според рецепта от сайта gotvq.eu.

Бърза, хрупкава отвън и сочна отвътре, с наситен вкус… И всичко това – благодарение на божествената заливка!

Ето какво ви е необходимо, за да приготвите тази уникална вкусотия: 

12 готови кори за баница
250 гр. фино натрошено сирене
250 мл. течна заквасена сметана

100 гр. масло
20 мл. олио
сол на вкус

За по-сочна баница, можете да използвате двойна доза от продуктите – 250 гр. масло и 500 мл. заквасена сметана за половин килограм кори.

Начин на приготвяне: 

Първо разтопете маслото на слаб огън. Добавете 2 супени лъжици олио към маслото и накрая добавете заквасената сметана. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки в млечнобяла течна смес – това е заливката за корите.

Започнете да редите корите. За всяко руло ще ви трябват 3 кори. Намажете всяка кора с заливката, а върху третата сложете сирене. Сложете сиренето или изварата в изобилие, не пестете, баницата ще бъде още по-вкусна. Сгънете леко краищата, за да не се разлее плънката, след което навийте на руло.

Така опакованото руло нарежете на по-малки парчета. След това се подреждат върху намазнена тава, застлана с хартия за печене (по-лесно се измива тавата за печене).

Намажете рулцата хубаво с останалата заливка – направо ги залейте с нея. Оставете няколко минути да попие течността, след което поставете баницата в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

Извадете изпечената баница и я оставете да изстине малко, след което я сервирайте с чаша кисело мляко, айран или напитка по избор. Да ви е сладко!

предишна статия10 века уникална крепост край наш град разказва истории и тайни (СНИМКИ)
следваща статияНастимир Ананиев, ПП-ДБ: Защо ГЕРБ са забили пети в пръстта?