Жан-Клод Юнкер нарече своя екип „последен шанс”. Неговият наследник – Урсула фон дер Лайен би могла да кръсти своя „Невинен до доказване на противното”, пише „Политико“.

В допълнение към трудните разговори с членовете на Европейския парламент, по време на изслушванията, фон дер Лайен и някои от нейните кандидати вероятно ще бъдат изправени пред големи изпитания през следващите седмици и месеци заради разследващите и парламентарните комисии, като част от текущи разследвания – в Брюксел или в техните държави на произход – като в някои от случаите има опасност кандидатурите им да се провалят.

Във вторник, когато фон дер Лайен се готвеше да представи своя списък с комисари, едно от най-известните имена в него – Силви Гулар – бивш френски министър на отбраната и бивш евродепутат, се появи в полицейското управление в Нантер (предградие на Франция) и бе разпитана по твърдения, че тя и други френски евродепутати наемат сътрудници с фондове на ЕС, които всъщност вършат работа за своите национални партии във Франция.

Гулар, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, подаде оставка през юни 2017г., за да се защитава по делото, при което тя трябваше да възстанови 45 000 евро. Нейното появяване на разпит, заедно с адвоката й, в същия ден, в който името й беше представено като еврокомисар, отговарящ за вътрешния пазар, беше особено драматична илюстрация на правните проблеми, пред които се изправя част от екипа на фон дер Лайен.

Гулар обаче не е единствената „на пангара“.

Рована Плъмб, предложението за транспортен комисар, е ветеран в румънското правителство, беше част от корупционното дело през 2017г., в което тя беше обвинена в помощ на лидера на социалдемократическата партия за незаконна сделка с недвижими имоти по река Дунав.

И изборът на фон дер Лайен за комисар по земеделието Януш Войчеховски от Полша е разследван от европейската агенция за борба с имамите за предполагаеми нередности, свързани с пътни разноски по време на мандата му като евродепутат от 2004г. до 2014г. Това разследване провокира много неудобен въпрос към фон дер Лайен по време на конференцията й във вторник.
„Във вашия екип има няколко комисари, които са под въпрос, няколко от тях са обект на разследване от ОЛАФ. Защо не се отказахте от тях? Защото в противен случай Комисията ще започне работа с опетнен имидж, включително с хора, за които се подозира, че извършили измами, дори и те да се считат за невинни.”

„Няма да коментирам разследванията на ОЛАФ, защото те са напълно независими. Те ще приключат работата си и ние ще чуем какво ще кажат” – каза фон дер Лайен. „ОЛАФ е независим орган и така трябва да бъде. По презумпция човек е невинен до доказване на противното.”

Това е от значение за фон дер Лайен, тъй като тя е изправена пред решението

Тази презумпция е от значение за лично фон дер Лийен, тъй като тя е изправена пред решението на германския парламент по повод обвиненията за грешно използване и лошо управление по време на мандата й в германското министерство на отбраната, което тя ръководи пет години и половина, преди да бъде подслушвана в началото на юли като първата жена, оглавила Европейската комисия.

Тази презумпция е от значение за лично фон дер Лийен, тъй като тя е изправена пред решението на германския парламент по повод обвиненията за неправилна употреба и лошо управление по време на мандата й в германското министерство на отбраната, което тя ръководи пет години и половина, преди да бъде избрана в началото на юли като първата жена, оглавила Европейската комисия.

Разследваща комисия на германския парламент проверява как са спечелени договори за министерство на отбраната на висококачествени външни консултанти и дали мрежа от неформални лични връзки, с участието на някои служители на министерството, улесни тези сделки.

Комитетът планира да призове фон дер Лайен и да я призове в Берлин за разпит, вероятно през декември.

Скандалът в министерството на отбраната беше известен, но изигра малка роля в разискванията между националните лидери на ЕС, когато решаваха дали да предложат фон дер Лайен за ръководител на ЕК.

На пресконференцията във вторник фон дер Лайен, по подобен начин, се опита да използва благословията на Комисията за своите кандидати.

Точно с колко трудности ще се сблъскат кандидатурите на фон дер Лайен по пътя на одобряването им, все още не се знае. Но някои представители на Парламента прогнозират ожесточени двубои в новото, по-силно разделен парламент.

10 от кандидатите на фон дер Лайен са лявоцентристките социалдемократи; девет са от нейната собствена центристка Европейска народна партия; шест са свързани с „Обнови Европа”, един, от Литва, е от Зелените.

Други заявиха, че проблемните кандидати могат да бъдат одобрени по-лесно от очакваното – като част от споразумението между политическите групи да поддържат кандидатите в новата комисия.

Засега обаче първият сценарий – изслушванията за одобряване, които потенциално ще се превърнат в ожесточена свада – изглежда по-вероятен.

предишна статияЖивеем в проруска среда, но ни влече към Европа…
следваща статияРобърт Дауни-Джуниър се завръща като Железния човек?