Начало Здраве Невероятно, но факт! Вижте от какви болести пази бракът

Невероятно, но факт! Вижте от какви болести пази бракът

1180
Бракът допринася за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт, както и преждевременна с

Бракът допринася за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт, както и преждевременна смърт. Това заключение е направено от учени от Университета в Кил (Великобритания), чиято статия е публикувана в списание Heart.

Специалистите анализираха 34 големи проучвания, проведени през 1963-2015 г. и посветени на търсенето на връзка между семейното положение и здравето. Общият брой на доброволците, включени в извадката, е повече от два милиона души, чиято възраст варира между 42-77 години.

Оказа се, че хората, които не са се оженили, са били разведени или овдовели, е по-вероятно да умрат поради коронарна болест на сърцето и инсулт (рискът от смърт се е увеличил съответно с 42 и 55%). Разводът е допринесъл за увеличаване на вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания средно с 25% и удар с 16%, пише Zdrave.to.

Този ефект се обяснява с факта, че омъжените хора са забелязали здравословните проблеми преди да стане късно и са потърсили помощ от лекар, редовно взимат лекарствата си и имат силни социални връзки.

предишна статияВ американска плевня откриха рядко Porsche
следваща статияXiaomi направи „умно“ огледало за обратно виждане