Начало Водещи НЕВЕРОЯТНО: Новите коли замърсяват въздуха

НЕВЕРОЯТНО: Новите коли замърсяват въздуха

1357
мръсен въздух

При изследване на замърсяването на градовете от автомобилите, учени установиха неочакван факт.

В рамките на проекта на руския Далекоизточен федерален университет за изучаване на въздействието на изхвърляните от автомобилите газове върху градската среда бе установено, че новите автомобили са не по-малко опасни, отколкото остарелите модели с износен двигател, съобщиха от университета.

Изследването се провежда по проект на руския университет, но под ръководството на главния токсиколог на Европа – президента на Асоциацията на европейските токсиколози Еуротокс (Eurotox) Аристид Цацакис.

Мащабният проект събира международно участие на учени, които работят в няколко големи градове на Русия, Италия, Португалия, Гърция, Румъния. Събрани са няколко хиляди проби от твърдите частици от изгорелите газове, които съдържат токсични вещества, сажди, различни метали, редки елементи, включително под формата на наночастици.

„Тълкувайки резултатите от изследването участниците вече направиха неутешителни изводи. Потвърди се, че новите автомобили са не по-малка опасност за средата, отколкото остарелите модели с голям пробег и износен двигател. Опити върху лабораторни мишки показват, че нановлакната от въглерод, които се съдържат в голямо количество в изхвърляните газове, намаляват поведенческите функции и познавателната активност. Получени са нови данни за влиянието на изгорелите газове върху проявленията на различни алергични реакции”, се казва в съобщението.

Учените планират да разширят проекта и да изучат влиянието на мотоциклетите, автобусите, големите камиони, морските съдове и влаковете върху околната среда.

„Само като се изучи проблемът от различни страни и се фиксират тези резултати Еуротокс може да се обърне към държавните органи с предложения за коригирането на действащото законодателство и стандартите за гориво”, поясни Цацакис.

Днес в София се провежда конференция по темета. Информацията може да прочетете ТУК.

предишна статияЦърквата почита света Екатерина
следваща статияКосмически екипаж се връща от виртуален полет до Луната