Начало Новини На три детски градини в Добрич са изградени фотоволтаични електрически централи по...

На три детски градини в Добрич са изградени фотоволтаични електрически централи по проект

39
На три детски градини в Добрич са изградени фотоволтаични електрически централи по проект

По проект на Община Добрич са инсталирани фотоволтаични електрически централи върху покривите на три детски градини (ДГ). Това са ДГ №18 „Дора Габе“, ДГ №12 „Щурче“ и ДГ №20 „Радост“, които са общински сгради.

Проектът „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“ е по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.. Това каза на заключителна пресконференция във връзка с реализацията на проекта ръководителят инженер Елена Анастасова.   

Общата стойност на проекта е 708 278 лева. Безвъзмездна финансова помощ е в размер на 701 755 лева. В проекта участват още общините Добричка и Крушари. Община Добрич е получила по него 261 429,92 лева безвъзмездна финансова помощ, каза още Анастасова. 

Основната цел на проекта е повишаване капацитета на експерти от трите общини, свързани с прилагане на устойчиви иновативни мерки и добри практики в сектор енергетика и разработване на стратегически документи, водещи до смекчаване на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на парникови газове.

На детските градини са инсталирани три фотоволтаични електроцентрали, всяка с генерираща мощност от 29,7 kWp и изходяща променливотокова мощност 30 kW. За преобразуването на слънчевата енергия са използвани 54 броя високоефективни модули от монокристален силиций, монтирани на покрива на всяка от сградите.

Обучени са 20 общински служители, представители на общините партньори. Проектът се изпълнява в партньорство с фирма „Грийн зоун“ (GREEN ZONE AS), със седалище в Осло, Норвегия. Срокът на изпълнение е до 30 април 2024 г.

предишна статияRyanair реже 20% от полетите към наше летище
следваща статияПоискаха отвод на съдийката по делото срещу Петя Банкова заради нейно изказване