Начало Любопитно На ледник в Гренландия за първи път заваля дъжд

На ледник в Гренландия за първи път заваля дъжд

687

Дъждът е регистриран на изследователската станция, разположена на най-високата точка на ледения щит на Гренландия. Това се случва за първи път в историята на наблюденията, които започват през 1950 г., съобщи телевизия CNN, позовавайки се на Националния център за данни по изследване на снега и леда.

На 14 август в най -високата точка на ледената покривка на Гренландия валя в продължение на около 9 часа, а температурата на въздуха беше около 0℃. Преди това в тази географска точка, разположена на надморска височина от 3216 метра, никога не е имало дъжд „, казаха от американския център. Преди това температури над нулата са регистрирани тук само два пъти за последните 10 години.

Центърът обяснява, че необичайното за това място явление е предизвикано от потока топъл въздух, който идва от южната страна на острова по време на взаимодействието на зони с високо и ниско атмосферно налягане. Върху ледената покривка на острова са се изсипали около 7 милиарда тона валежи, което доведе до топенето ѝ.

Американски учени посочват, че на 14 и 15 август дъждовете и топенето на повърхността на ледника са достигнали станцията, разположена в най-високата точка на ледника, но на 16 август „зоната, засегната от топенето, се е върнала към нормалните стойности“. През тези три дни валежи и температури над нулата бяха наблюдавани в южната и в западната част на острова.

предишна статияИван Гешев изненадващо се яви пред депутатите. Обясни, че нямат право да го викат
следваща статияПовече от вкусна храна: прасковите укрепват имунитета и защитават кожата