Ердоган

Ердоган загуби зрелищно местните избори в Турция, състояли се преди седмица, но Висшият избирателен съвет продължава да отлага окончателното обявяване на победителите. Тече масово оспорване на резултатите след като редовите избиратели отнеха правото на управляващата партия на президента – Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да има кметове в почти половината от 81 турски провинции. Така стана в 10-те най-големи градски центъра, включително в символните Анкара и столицата Истанбул, където ударът бе особено болезнен.

Който спечели Истанбул, печели цяла Турция, припомнят анализаторите думи на самия Ердоган отпреди години, за да измерят катастрофата, причина за която е счупената от Ердогат демокрация и последиците от диктатурата – все по-затъващата икономика с много тежко отражение върху бита, особено върху бита на работещите в градовете турци и техните семейства.

Сериозни бяха предупрежденията преди местния вот, че управляващите могат масово да го фалшифицират, но резултатите показват, че схемите на властта по-скоро не са успели. Крайното произнасяне на наблюдателите на местните избори от Съвета на Европа е, че „остават съмненията за напълно честната и свободна избирателна среда“, както и че последвалите действия срещу легитимността на вота, носят риска от ново компрометиране на властта.

Най-много оспорвания на гласуването по места има от страна на хората на Ердоган, макар че има немалко жалби от  опозиционни сили, изразяващи съмнения за локални фалшификации. Смята се, че и на много повече места в провинцията ПРС губи. Повторното цялостно преброяване на бюлетините или поискани проверка най-вече на невалидните бюлетини, тече от дни. Ново броене върви засега в 46 области, включително в Истанбул и Анкара.

Само в Анкара има оспорване в 25 общини. Изцяло наново се броят гласовете в 11. В другите 14 общини ще се гледат само невалидните бюлетини. В Истанбул бяха приети контестации в общо 19 общини, в 15 се гледат невалидните бюлетини, в 4 се брои отново всичко. Междувременно по места става все по-напрегнато. Нападките между опозиционните лидери и властимащите от ПСР са все по-разгорещени и опозицията все по-открито говори за опасност от нова вълна на репресии срещу представителите на спечелилите срещу Ердоган сили.

И опоненти на иначе вечно печелившата президентска партия, и анализатори не изключват  властимащите да започнат нова серия на разправа с противниците, след като, видимо, този път манипулирането на вота в деня на гласуването не успя.

За да не успее Ердоган, сочат анализите на най-добрите познавачи на Турция, най-голяма възпираща роля е имала самата опозиция. За разлика от много предишни избори, този път опозицията бе силно обединена, свръхдисциплинирана и рационална в действията си. Като се започне от добрия подбор на кандидатите за нейни кметове, мине се през загърбването на междупартийните дрязги и изработените много конкретни кметски програми, изцяло обърнати към проблемите на бита на градското население (контрапункт на заплашителните пропагандни послания на Ердогановите екипи като за парламентарни или президентски избори) и се стигне до стройната и много резултатна организация за контрол върху процеса на гласуване. Включително с най-модерни техники и системи.

Докато Ердоган говореше по предизборните митинги за мощта на ислямизма, за световния заговор срещу великата негова Турция, за кюрдското подмолие, за мегапроекти като турското най-голямо в света летище, за газовия руски турски поток и прочее, опозиционните опоненти разговаряха с електората за проблеми на бита и ежедневието им. За обществения транспорта, на административните общински услуги, за цената на „мафиотското сметосъбиране“ и за налагане на конкретни организиционни регионални и по-мащабни модели за справяне с поголовната корупция, убиваща най-масово несвързания с висшите етажи на властта среден и по-малък бизнес.

Кандидат-кметът на републиканците в Истанбул Имамоглу защити реалистична ударна програма за осветляване на корупцията сред общинската власт, вкл. чрез направа на одит на цялата общинска документация, който, по думите му „ще извади на светло всички подозирани схеми за злоупотреби и кражби в ущърб на нормалния бит на гражданите“.

Престанат ли големите градове да са бастион на президентската диктатура, въздух ще има за всички, обясняваха от лагера срещу Ердоган.

Опозицията в Турция бе успяла да създаде и перфектна модерна организация за контрол и превенция на фалшификации в деня на местния вот, отчетоха независими вътрешни и външни наблюдатели. Най-яркият пример бе Истанбул, където за контрола от страна на опозицията бяха мобилизирани и работеха от първия до последния час на работа на изборните секции, на изработването и подпечатването на протоколите хиляди доброволци. Успешно изпълнената задача бе да наблюдават всяка изборна урна в голямата община, да записват – предават преброените гласове в специално направено за целта приложение. Разработката даде възможност на републиканците партията да следи онлайн процеса на гласуване и да има на всеки етап неутрални контролни данни.

„Бяхме направили така, че и технически обективно във всеки момент бяхме в състояние да покажем сравнението между нашите числа и техните“, обясниха от  опозиционния  изборен  щаб.

Това се оказва и основната им оръжие за противодействие в критичния момент в 21 ч. в неделя. Когато Реджеп Ердоган площадно обявява, че партията му отново печели изборите и избирателният съвет, както и държавните медии внезапно спряха  да дават каквато и да било информация за резултатите в Истанбул.

„Точно това време на мълчание – на печелене на часове за манипулации предишни пъти бе използвано активно за подготовка на обявяването на рязък скок на гласовете за управляваща партия. Сега обаче това нямаше как да стане благодарение на перменентната ни контролна система“, уточниха в дните веднага след местните избори от опозицията.

НРП бе обявила проект за собствено преброяване на бюлетините и за гласуването през 2018 г., но тогава той се провали поради срив на компютърната система на партията и тя не оспори резултатите по липса на доказателства.

Вече започнаха да приключват първите повторни преброявания за истинността на вота на местните избори в Турция на 31 март – преди седмица. И те показват, че въпреки желанието на Ердоган и оспорванията в резултатите няма промяна. Т. е. ударът срещу диктатурата е факт. Нанесе го или по-точно си го самонанесе най-вече самият Реджеп Тайип) Ердоган.

След дълги години впечатляващ разцвет, Турция като последица от все по-фрапантно упражняваната политическа и икономическа диктатура върви все по-надолу и надолу.

Султанското управление на Ердоган, особено след т. нар опит за преврат срещу него през 2016 г. удари всички устои на демократичната държава. Репресии и чистки, обезкръвяване на администрация и армия, на централна и местна власт, масовите преследвания на опоненти и на свободни медии, буквално сринаха страната и вътрешно- и външнополитически с покопаване на икономиката. Самоотбраната на Ердоган, че външни сили съсипват Турция не проработи. Все повече не работи.

Основната, съдбовна за Ердоган и неговите властови кръгове причина за електоралния обрат срещу тях са така или иначе най-вече икономическите трудности за масовия турчин.

Точно в изборния март страната затъна в поредната рецесия. Безработицата държи над 10%, като най-пострадали са младите хора, над 30% от тях са без възможност да работят, да издържат семействата си.  Турската лира загуби близо  28% от стойността си изминалата година и лошият тренд продължава. Инфлацията  също е рекордна – 20%. Корпоративната задлъжнялост гони над 70% от БВП на страната. Фалират серийно фирми, индивидуални длъжници. Инфлацията остава рекордна – 20%,  а корупцията на всички нива продължава да убива всеки нормален бизнес.

предишна статияПо-добри ли са сръбските кръчми?
следваща статияОще за черните дупки