Изследвания във Великобритания установиха, че културата на срама, свързана с предаваните по полов път инфекции (ПППИ) пречи на хората да се проверяват и това води до увеличаване разпространението на инфекцията.

Данните от „Обществено здраве Англия“ разкриват, че един млад човек е диагностициран с хламидия или гонорея на всеки четири минути в Англия.

Случаите на гонорея също са се увеличили с 22% от 2016 до 2017 г., което експертите отдават на появата на нов щам на инфекцията, който е устойчив на антибиотици.

Но вездесъщността на ПППИ изисква повече от просто медицинско обяснение: според експерти по сексуално здраве има и редица социални фактори.

Въпреки че е единствената безопасна, нехормонална форма на контрацепция, която предпазва от ПППИ, много хора избягват презервативи, като SKYN Condoms 2018 Millennial Sex Survey разкрива, че само 56% от мъжете редовно ги използват

Говорейки пред в. „Индипендънт“ Сара Уелш, съосновател на компанията за презервативи HANX, обяснява, че мъжете и жените може да не са склонни да използват презервативи, защото се чувстват смутени или непохватни.

„Нашето изследване установи, че хората също се притесняват, че употребата на презервативи намалява удоволствието и интимността“, добавя тя. „Жените по-специално се притесняват, че те се разглеждат като безразборни по отношение на сексуалните си партньори ако използват презервативи.

Друг ключов проблем е социалната стигма, която придаваме на самите ПППИ, обяснява Аликс Фокс, посланик на благотворителната фондация за сексуално благополучие Brook.

„Младите хора все още вярват, че ще могат да разберат дали някой носи инфекция само като ги погледнат“, казва тя на „Индипендънт. Предполагат, че ще има секрет, миризма, бучки, или някаква друга видима следа, че нещо се случва „там долу“ на партньора. И все пак много ПППИ са майстори в прикриването“.

предишна статияСпасителна акция в Мексико
следваща статияСлънчево време с умерени температури и без валежи