Начало България На Архангелова задушница отдаваме почит към покойниците

На Архангелова задушница отдаваме почит към покойниците

3631
задушница

Архангелска или Рангелова (мъжка) е една от най-големите задушници. Тя винаги е в съботата преди празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михайл. Тази година Архангелова задушница е на 3 ноември.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия. В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоменание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

Всяка година в съботата, преди прославата, която Православната църква отдава на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил се прави един от трите най-големи помена за душите на нашите покойници – Архангелова задушница. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отправят заупокойни молитви за покойниците.

предишна статияАПИ: Ремонтите по магистралите продължават
следваща статия„Спайс гърлс“ се събират отново с голям концерт