Начало Новини Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява за удължаване на срока за вписване в...

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява за удължаване на срока за вписване в регистъра за 2024 г. до 31 май

44
Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява за удължаване на срока за вписване в регистъра за 2024 г. до 31 май

Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010) настоява за повторно удължаване, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), с още един месец на срока за вписване на тютюнопроизводители в регистъра за 2024 г., а именно до 31 май. Това става известно от писмо, изпратено до служебния министър на земеделието и храните Кирил Вътев и до медиите.

Аргументите на искането са същите, както в предходно писмо – голям брой потенциални тютюнопроизводители все още срещат трудности при набавяне на необходимия набор от документи, нужни за регистрацията (правно основание за земеделската земя, предвидена за разсаждане на тютюн, предварителен договор с търговски оператор за производство и реализация на тютюнева суровина). 

С удължаването на срока ще се даде възможност на всички земеделски стопани, възнамеряващи да отглеждат тютюн, да го правят законно.

Както БТА писа, НАТ-2010 изпрати още едно писмо до министър Вътев, в което настоява за свикване на Консултативен съвет по тютюна в периода от 13 до 17 май. Основните аргументи за искането са взаимна работа по настоящо и бъдещо развитие на сектор „Тютюн“ в България – реколти, нормативна уредба, финансови интервенции за бранша.

предишна статияВ руската Курганска област се наблюдава рязко покачване на нивото на водата
следваща статияНови експресни влакове стартират турските държавни железници до две далечни туристически дестинации