Луната

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и този път американската космическа агенция твърди, че ще остане там.

Джим Бриденстин, администратор на НАСА, заяви пред репортери в четвъртък, че Агенцията планира да ускори плановете, които имат подкрепата на президента Доналд Тръмп, за да се върне на Луната, използвайки частни компании.

„Важно е да се върнем на Луната възможно най-бързо – каза Бриденстин на и добави, че се надява астронавти да бъдат изпратени на естествения спътник на Земята до 2028 година – Този път, когато отидем на Луната, ние всъщност ще останем. Няма да оставяме знамена и отпечатъци и след това да си идем у дома, за да не се налага да се връщаме отново след 50 години.“

Последният човек, който стъпи на Луната, беше Юджийн Чернан през декември 1972 година по време на мисията на Аполо 17.

Преди американците отново да стъпят на лунната повърхност, НАСА смята да приземи там безпилотен апарат до 2024 година и вече очаква оферти за изграждане на сондата от разрастващия се частен сектор.

Крайният срок за подаване на оферти е 25 март, като първата селекция се очаква през май.

НАСА планира да построи и малка космическа станция, наречена „Портал“, в орбитата около Луната до 2026 година. Тя ще служи като пътна станция за пътувания до и от повърхността на спътника ни, но няма да има постоянен екипаж като Международната космическа станция (МКС), която се намира в момента в околоземната орбита.

Както и при МКС, НАСА ще търси участието на други страни, които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността.

В рамките на програмата, Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 година или още дори преди края на тази година.

предишна статияОпределиха най-романтичните летища в света
следваща статияАл Пачино ще лови нацисти