космос

Мисия на НАСА за умишлено разбиване на космически кораб в астероид, за да се провери дали курсът му може да бъде променен, стартира във вторник от Калифорния, съобщи АФП.

Ракетата на SpaceX, с която ще бъде извършен експериментът, излетя в 22:21 ч. тихоокеанско време (06:21 ч. по Гринуич в сряда) от космическата база Ванденберг, което беше показано на живо в предаване на NASA TV.

Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния космос и да достигне на около 11 милиона км от Земята.

Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от него ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява опасност за планетата ни.

Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дена преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистите малките астероиди са по-опасни на теория.

предишна статияИдеално време за създаване на домашен уют за една от зодиите
следваща статияСлаби валежи на места в Западна България