НАСА

НАСА си сътрудничи с „Роскосмос“ за възобновяване на съвместните пилотирани космически полети до Международната космическа станция (МКС), предава РИА „Новости“.

Окончателното решение дали планираният за 3-и декември полет да бъде реализиран ще бъде взето след анализ на готовността.

Първата след разпадането на СССР авария при изстрелването на пилотиран космически апарат беше на 11 октомври тази година. Ракетата носител „Союз-ФГ“ не успя да изведе в космоса кораба „Союз МС-10“, на борда, на който се намираше новия екипаж на МКС. Експерти на „Роскосмос“, които са разследвали инцидента, са установили, че причина за аварията е повреда в датчика за разделянето на първа и втора степен на ракетата. Американската страна е информирана за резултатите от разследването.

Изпълнителният директор на руската космическа агенция Сергей Крикалев вече потвърди, че полетът на поредния екипаж на МКС е планиран за 3-ти декември. Преди това, на 16 ноември, за МКС ще отлети товарният безпилотен космически кораб „Прогресс МС-10“.

предишна статияАко нямате апендикс, намалява опасността от Паркинсон
следваща статия„Бийтълс“ пуснаха нов клип