Начало Водещи Напрежение между Москва и Берлин заради аферата „Таурус“, Кремъл зове за денацификация...

Напрежение между Москва и Берлин заради аферата „Таурус“, Кремъл зове за денацификация и на Германия

154
Кремъл
Снимката е илюстративна

Нараства напрежението между Москва и Берлин след изтичането на записи на високопоставени военни от Германия, които обсъждат доставките на оръжие за Украйна, включително ракетните установки „Таурус“.

Дължината на аудиозаписа е цели 38 минути и неговата автентичност е официално потвърдена от Министерството на отбраната.

Руското външно министерство покани германския посланик в Москва граф Александър Ламбсдорф за разговор след изтичането на записите, съобщават световните агенции.

Както съобщи репортер на ТАСС, Ламбсдорф прекара един час и десет минути в сградата на руското дипломатическо ведомство и не отговори на журналистически въпроси при напускането му.

Посланикът на Германия в Русия поясни, че е поканен за разговор по двустранни въпроси, но не коментира съдържанието на разговорите в министерството.

„Дойче веле“: Подслушвала ли е Русия разговор на офицери от Бундесвера?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира аудиозаписа, като посочи, че „в Бундесвера се обсъждат планове за удари по руска територия“.

Песков подчерта, че това не изисква юридически интерпретации и сподели съмнения дали Бундесверът действа по своя собствена инициатива или става въпрос за част от политиката на Федерална република Германия.

От Кремъл излязоха и с призив за „денацификация“ и в Украйна, като Мария Захарова заяви, че „денацификацията на Германия не е завършена“ и че немските последици ще бъдат ужасни, ако не се направи промяна.

Захарова предупреди, че в Германия липсва демокрация, а страната се управлява от система, скрита за избирателите, която контролира властта и информацията.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия12-и ден няма информация за местонахождението на Ивана от Дупница
следваща статияАвстрийският вътрешен министър: Няма да бързаме с пълноправното членство на България и Румъния в Шенген