Наполеон Бонапарт конспирации

Вече двеста години конспирации около смъртта на Наполеон Бонапарт не стихват. По официални данни прочутият военачалник е починал на 5 май 1821 г., по време на изгнанието си на ветровития южен остров Света Елена. От аутопсията, извършена от британските му похитители, причината за смъртта е рак на стомаха, но още тогава мнозина подлагат на съмнение правдоподобността на тази експертиза.

Ето как митовете за смъртта на френския император, остават живи и до днес…

Отровен

Най- често спряганата хипотеза сред французите е, че Наполеон е бил отровен или от британците, или от неговия довереник граф Шарл дьо Монтолон. Като общото мнение е, че предполагаемото убийство е извършено от френски роялисти, решени да предотвратят завръщането на императора у дома.

В подкрепа на тези хипотези е химичен анализ от 2001 г., в който след изследване на кичур коса от трупа на Наполеон, са установява високи нива на арсен.

Година по-късно обаче френското научно списание „Science et Vie“, оспори това становище, като уточни, че от кичури коса на императора взети през 1805 г. (преди първото му поражение през 1814 г.), също е установено наличието на химичния елемент.

Всички проби съдържат масивни дози арсен, вариращи от 15 до 100 части на милион (ppm), в сравнение с нормалното ниво от само 0,8 ppm арсен. Максималната граница, която се счита за безопасна, е три ppm.

Най-вероятно плешивият император е използвал продукт, който е съдържал големи количества арсен, но това не е причината за смъртта му.

Смъртоносната клизма

Според Стивън Карч, съдебен патолог от Отдела за медицинска експертиза на Сан Франциско, лекарите са поставяли клизма на Наполеон всеки ден, за да облекчат стомашните му спазми. Според Карч именно това е довело до летално сърдечно състояние, при което притока на кръвта към мозъка се нарушава от нередовен сърдечен ритъм.

Твърдения в подкрепа на официалната причина за смъртта

През 2005 г. Националният център за биотехнологична информация на САЩ, подкрепи теорията за рака на стомаха, въз основа на изследване на панталоните на императора.

Изследователи от Университетската болница в Базел и Университета в Цюрих, са изследвали 12 различни чифта панталони, носени от Наполеон Бонапарт в периода между 1800 и 1821 г., за да определят теглото му преди смъртта и как се е развил животът му през последните две десетилетия.

„Трайната загуба на тегло на Наполеон с повече от 10 килограма предполага настъпване на тежко прогресиращо хронично заболяване и е в пълно съответствие с диагнозата рак на червата“, заключват изследователите.

Други конспирации

През 1840 г. останките на Наполеон са отнесени обратно в Париж, където той е погребан в огромна мраморна гробница под позлатения купол на военната болница за инвалиди. Но адвокатът Бруно Рой-Хенри и негови поддръжници вярват, че британците са разменили трупа на императора с друг, като шега за раздяла със своя стар враг.

Междувременно някои от най-пламенните поддръжници на императора твърдят, че той е избягал от Света Елена, точно както е направил при първото си изгнание на средиземноморския остров Елба. Те вярват, че той е започнал нов живот в Америка.

предишна статияПолярните мечки са „на ръба“ на оцеляването
следваща статияКучетата акита ину са една от най-древните породи