Начало Водещи Най-търсеният престъпник на Дивия Запад – Джеси Джеймс

Най-търсеният престъпник на Дивия Запад – Джеси Джеймс

6719
Джеси Джеймс

На 7 декември 1869г., 22-годишният Джеси Джеймс ограбил Спестовната асоциация на окръг Дейвис и убил касиера.

Престъплението, макар и далеч от първия акт на насилие на Джеймс, го превърнал в най-издирвания престъпник в САЩ, властите дори обявили награда за залавянето на него и брат му Франк.

Джеси Джеймс

През следващите десет години, до смъртта си през 1882г., Джеси Джеймс станал един от най-известните бандити на Америка, обирайки банки, дилижанси и влакове.

Ето 7 фантастични факта за легендарния престъпник.

ДЖЕСИ ДЖЕЙМС БИЛ СИН НА ПРОПОВЕДНИК

Роден в Клей Каунти, Мисури, на 5 септември 1847г. Джеси Удсън Джеймс бил син на Робърт С. Джеймс и Зерелда Коул Джеймс.

Баща му бил крупен земевладелец и проповедник. Семейството имало няколко роби, които помагали във фермата. През 1850г. Робърт Джеймс тръгнал към Калифорния, за да проповядва в златните мини. Не след дълго обаче се разболял и починал. Зерелда и децата й – Джеси, Франк и Сюзън били изправени пред сериозни финансови трудности.

Джеси Джеймс
на снимката: майката на Джеси и Франк Джеймс – Зерелда

През 1852г. Зерелда се оженила за богат и по-възрастен мъж, и се преместила да живее с него. Той обаче не харесвал децата на съпругата си и двамата братя били принудени да живеят с друго семейство.

Скоро Зерелда напуснала новия си мъж и се върнала във фермата на съпруга си, заедно с децата си. Когато се омъжила за трети път през 1855г., новият й съпруг, от когото тя имала още четири деца, се преместил във фермата.

Щом Франк и Джеси пораснали и поели по „грешния път”, Зерелда била техният най-голям поддръжник.

ДЖЕСИ ДЖЕЙМС УЧАСТВАЛ В ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В САЩ

По време на гражданската война, Мисури – граничен щат, бил сцена на сериозни битки, инициирани от двете страни на конфликта. Франк Джеймс се присъединил към местна група, набирана от отцепническата армия на Дрю Лобс, и участвал в битката при Уилсън Крийк, през която се разболял и се върнал вкъщи скоро след това.

Джеси Джеймс

През май 1863г., Джеси бил още в семейната ферма, защото бил прекалено малък да се бие. Но се случило нещо неочаквано – къщата била нападната от Обедините милиции, които търсели бунтовническата група на Франк. Третият баща на двете момчета бил измъчван дълго време, като дори го провесили на едно дърво.

Франк успял да избяга и през август същата година се присъединил към бунтовническата организация на Уилям Куантрил. Заедно те участвали в масовото клане на 200 мъже и момичета в Лорънс, Канзас.

На 16-годишна възраст Джеси тръгнал по стъпките на брат си и се превърнал в мародер. Той и брат му се присъединили към бандата на Уилям „Кървавият Бил” Андерсън и участвали в редица кървави мелета.

Джеси Джеймс

През септември 1864г. в Централия, Мисури, бандата нападнала поне 20 войници, които били изведени насила от влака, в който се движели, и екзекутирани. След това избили поне още 100 федерални войници, които се опитали да се защитят.

Бандата имала навика да осакатява труповете на жертвите си, съответно войниците или били скалпирани, или обезобразени.

През май 1865г. Джеси решил да се предаде на властите, но бил прострелян в гръдния кош. За него се грижил братовчед му и след като се оправил, Джеси решил да зареже бандата на брат си и да започне да обира банки и влакове.

Джеси Джеймс

ДЖЕЙМС НЕ БИЛ РОБИН ХУД НА ДИВИЯ ЗАПАД

По време на един банков обир през 1869г., инцидент, който за първи път привлякъл вниманието на властите върху Джеси, младият мъж застрелял банковия служител. Джеймс си мислел, че това е Самюел Кокс – командирът на Обедините милиции, който убил лидера на бунтовниците Бил Андерсън. Джеси го убил уж, за да си отмъсти.

Джеси Джеймс

Оказало се, че застреляният касиер съвсем не е Кокс. След смъртоносния обир, влиятелен конфедерат и редактор на вестник – Джон Нюман Едуардс, се сприятелил с Джеси и започнал да популяризира „подвизите” на младия западняк.

Журналистът го наричал герой и патриот. Самият Джеймс пишел писма до различни вестници, в които защитавал действията си.

Чрез своите статии, Едуардс бил отговорен за облика на Джеси Джеймс като добър и великодушен – Робин Хун на Запада, който ограбвал богатите и давал на бедните.

Джеси Джеймс

Образ, за който историците твърдят, че е мит.

ДЖЕЙМС И НЕГОВАТА КОХОРТА ИЗБЯГАЛИ ОТ ПИНКЕРТОН

След като Джеси и Франк ограбили влак в Гъд Хил, Мисури, през януари 1874г. Националната детективска агенция „Пинкертон” била помолена да ги залови. Основаната през 1850г. в Чикаго от Алън Пинкертон (шотландски имигрант, който служил като детектив на полицията на „Вятърния град”), имала голям опит в залавянето на обирджии на влакове.

Джеси Джеймс

През март 1874г., след като агенцията се заела със случая с бандата на Джеси, един детектив от Пинкертон, участващ в търсенето на братята Джеймс, умрял. Други агенти, които преследвали бандата на двамата братя, също били убити.

Залавянето на братята Джеймс се превърнало в основен приоритет на Алън Пинкертон (сред постиженията му е разкриването на заговора за убийството на избрания президент на Абрахам Линкълн, освен това събирал информация за федералното правителство по време на Гражданската война).

Малко след полунощ на 25 януари 1875г., агенти от Пинкертон разбрали, че Джеси и Франк са във фермата на майка си (всъщност те не били там) и нападнали. Детективите хвърлили запалително устройство, последвала експлозия, която тежко ранила 8-годишния брат на Франк, а майка му загубила ръката си

Джеси Джеймс

След нападението, обществената подкрепа за Джеси и Франк нараснала, а местното управление на Мисури дори било на път да приеме законопроект, предлагат амнистията на двамата братя.

Един от съседите на семейството, бивш съюзник на милицията, решил да помага на агентите на Пинкертон, но бил застрелян. А шефът на детективската агенция не успял да осъществи мечтата си да залови двамата братя.

БАНДАТА НА ДЖЕСИ БИЛА РАЗБИТА, ДОКАТО СЕ ОПИТВАЛА ДА ОГРАБИ БАНКАТА НА МИНЕСОТА

Един следобед, през септември 1876г., Джеси и Франк Джейс, заедно с Коул, Джим и Робърт (братята Йангър), и още трима помощници, се опитали да ограбят Първата Национална банка на Нортфийлд, Минесота.

Целта си набелязали, след като научили, че Аделберт Амес, бивш генерал от Мисисипи, наскоро се е преместил в Мисисипи.

Джеси Джеймс

В пространството се носел слух, че Амес, заедно с доведения си баща Бенджамин Бътлър, също бивш генерал, са депозирали 75 000 долара в банката.

По време на обира, трима от бандата на Джеймс влезли вътре и накарали касиерът да отвори сейфа, но той отказал. Междувременно, местните разбрали, че нещо лошо се случва и предприели атака – започнали да стрелят по банката. В крайна сметка, касиерът бил убит от обирджиите. Загинал и един случаен минувач. Двама от престъпниците били застреляни, а останалите от бандата избягали.

Две седмици по-късно, след престрелка близо до Маделия, Минесота, братята Йангър били заловени, а един от членовете на бандата им бил убит. (След това били осъдени на затвор, а Робърт загинал зад решетките.)

Братята Джеймс, които се били разделили с останалите от бандата след престрелката в Меделия, били единствените членове на старата група, които не били нито убити, нито арестувани.

Затова те решили за няколко години да се покрият и избягали в Тенеси, представяйки се с други имена. Въпреки това, през 1879г. Джеси събрал нова банда  и с нови сили тръгнали да „да си дирят късмета”.

ДЖЕЙМС БИЛ УБИТ НА 34-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Сигурно си мислите, че Джеси е умрял при престрелка, докато обирал банка или влак. Но не! Легендарният Джеси Джеймс бил убит, докато бършел праха на една картина в къщата си, на 3 април 1882г.

Жена му и двете му деца по онова време били в другата стая.

Убиецът на Джеймс, който застрелял в тила, се казвал Боб Форд – нов член в бандата на Джеси.

Джеси Джеймс
на снимката: Джеси Джеймс и убиецът му Боб (Робърт) Форд

Оказало се, че предварително Боб Форд убедил губернатора на Мисури да му даде парична награда за главата на Джеси.

След като съобщил на властите, че е изпълнил задачата си, Боб бил осъден за убийство. Губернаторът обаче бързо му опростил смъртното наказание.

Убиецът на Джеси Джеймс – Боб Форд решил да започне на чисто и се присъединил към един пътуващ цирк. Но радостта му не траела дълго – през 1894г. бил застрелян.

ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ДЖЕСИ ДЖЕЙМС БИЛИ ЕКСХУМИРАНИ

След убийството на Джеси Джеймс се появили най-различни спекулации – най-разпространената теория била, че е инсценирал собствената си смърт и че някои друг е погребан.

През годините, различни хора твърдели, че са видели Джеси Джеймс. Затова през 1995г., учени, които се опитвали да разберат истината, ексхумирали останките на бандита. След ДНК-тестовете, изследователите казали, че са почти на 100% сигурни, че това са останките на престъпника от XIX век.

 

 

 

предишна статияБългария празнува 170-та годишнина от рождението на революционера Христо Ботев
следваща статияЗукърбърг ще доразвива Фейсбук –  криптовалутите ще могат да се ползват в приложението на мрежата