Начало Водещи Най-старата птица в света на 68 години снесе яйце

Най-старата птица в света на 68 години снесе яйце

2186
Прица, албатрос, Уиздъм

Уисдъм е женски албатрос и официално е най-старата птица в света. Той е най-малко на 68 години и изминава десетки хиляди километри годишно.

Това, което е неочаквано за мнозина, е, че птицата, дори на тази възраст, се завърна на остров Мидуей и отново снесе яйце.

Учените за първи път осъществяват контакт с нея и я отбелязват през 1956 г., което означава, че тя е навършила 68 години. Тя не спира всяка година да се връща на острова в Тихия океан и да снася яйце.

Биологът Чандлър Робинс се среща за пръв път с Уисдъм и я отбелязва като екземпляр в близост до американска военноморска казарма. Тя вече е била възрастна, което означава, че е била на поне шест години.

Уисдъм е един от 8 400-те албатроси, отбелязани през тази година и една от стотиците хиляди на Мидуей, където всяка година пристигат албатроси, за да снесат яйце.

Тези албатроси гнездят в огромни колонии, почти изцяло на островите Мидуей и Лейсан. На възраст около пет години албатросите търсят партньор, с когото остават до своята или неговата смърт. Годишно снасят по едно яйце. С настоящия си партньор Акеаками Уисдъм се среща през 2006 година.

предишна статияНе правете планове за бъдещето днес, очакват ви изненади
следваща статияПолицейско преследване в Оклахома завърши с катастрофа