Начало Пари Най-поевтиняващият пазар в света все още не е достатъчно евтин

Най-поевтиняващият пазар в света все още не е достатъчно евтин

1895
Филипините

За някои парични мениджъри във Филипините все още е прекалено рано да купуват акции на най-лошо представящия се пазар в света. Основният индекс на борсата във Филипините вчера падна под 7 100 пункта – до най-ниското си ниво от януари 2016 г., а Metropolitan Bank & Trust Co. е сред компаниите, които остават встрани от пазара, пише Profit.

Джон Падия, ръководител на подразделението за търговия с ценни книжа в банката, казва, че е прекалено притеснен от високото ниво на инфлацията, нарастващите цени на петрола, поевтиняващото песо, увеличаващите се лихви и намаляващата ликвидност.

“Всички се подготвят и позиционират за по-висока инфлация, а на фона на продължаващото поскъпване на петрола, на пазара няма нищо, за което да се каже, че си заслужава,” казва Падия, който участва в управлението на 450 млрд. филипински песо (8.3 млрд. долара).

“Преди стратегията да се купува при временни спадове работеше, но сега от предпазливост е по-добре да стоим настрана и да оставим пазара да поеме по своя път.”

Основният индекс на борсата във Филипините пада със 17% от края на декември, превръщайки се в най-големия губещ в света. Индексът губи 0.5% днес, до 7 095.26 пункта.

Разпродажбите на развиващите се пазари напоследък и търговският конфликт между САЩ и Китай само засилиха опасенията около проблемите на страната. Чуждестранните инвеститори са изтеглили близо 1.6 млрд. долара от местните пазари през 2018 г., което надхвърля отлива на средства от последните четири години.

Според Падия, не е изключено индексът да падне под 7 000 в краткосрочен план и дори да достигне 6 600 пункта. Неговата компания ще промени оценката си underweight (намаляване на позициите) за местните акции, ако бъдат отчетени подобрения при потребителските цени, песото, лихвите и ликвидността.

Данните за инфлацията в страната за септември се очакват в петък.

“В момента можете да получите по-добра доходност от срочен депозит, отколкото да рискувате с акции и да изгубите част от парите си, ако купите грешната компания ,” казва Падия.

Акциите в страната ще се сблъскат с още предизвикателства, преди нещата да се подобрят, според Майкъл Енрикез, главен инвестиционен директор в Sun Life of Canada Philippines Inc. Индексът PSEi може да се задържи около 7 100 пункта тази година, с ръст на печалбите на компаниите от 5.5%, в сравнение с прогнози между 10 и 12%, казва той.

За сравнение, основният индекс затвори на близо 8 559 пункта в края на миналата година.

Стивън Ко, който управлява 60 млрд. филипински песо в Rizal Commercial Banking Corp., очаква ограничени рискове. Индексът може да падне до 6 900 пункта, но има вероятност и да нарасне до 8 000 пункта тази година с подобряването на пазарните нагласи, според него.

Той очаква инфлацията да достигне своя връх и твърди, че най-рязкото обезценяване при песото вероятно е преминало за тази година.

“Все още държим кеш, но избирателно купуваме някои от свръхразпродадените акции, на които си заслужава да се обърне внимание,” казва Ко.

Той предпочита имотните акции, защото вижда по-големи перспективи за ръст на печалбите на компаниите от сектора и също така харесва банките, защото ги смята за неоправдано засегнати от разпродажбите.

предишна статияСюрприз за феновете на героите от „Хари Потър“: Магьосникът Дъмбълдор се оказа гей
следваща статия12 места, на които може да криете пари (СНИМКИ)