Начало Свят Най-голямото масово погребение в Европа: Общ гроб на над 1500 души, починали...

Най-голямото масово погребение в Европа: Общ гроб на над 1500 души, починали от чума, е открит в Нюрнберг

69
Най-голямото масово погребение в Европа: Общ гроб на над 1500 души, починали от чума, е открит в Нюрнберг
Снимка: БТА

Изследователи смятат, че откритото в Нюрнберг, Германия, може да бъде най-голямото масово погребение в Европа. Поне 1500 души са починали от бубонна чума, която през Средновековието отне живота на до 60% от населението на континента. Проучванията показват, че броят на загиналите може да бъде над 2000.

Болестта разпространявала чрез ухапване от заразена бълха, която носи бактерията Yersinia pestis. Симптомите включвали висока температура, треперене, повръщане, главоболие, делириум и гнойни отоци.

Откритието е от огромно значение и включва тела на жени, мъже, деца и старци – болестта не различавала пол, възраст или социален статус. Проведените изследвания разкриха осем чумни гробни ями с няколко стотици тела във всяка от тях.

Мнозина са били увредени физически след бомбардировки по време на Втората световна война, а други са изпаднали в зелено-сив цвят поради отпадъците от медния комбинат в близост.

Трите пандемии на чумата между 1300 г. и 1900 г. убили милиони хора. Отдаването на често на чумни епидемии в Нюрнберг през 14-и век и следващите години прави датирането на тези останки изключително трудно, но се предполага, че те са от 1632-1633 г.

Следващата стъпка е анализът на костите за следи от Yersinia pestis. Гените, които предпазват хората от болестта, се наследяват и могат да повишат риска от други заболявания като болестта на Крон и ревматоиден артрит.

предишна статияВ Индия от 19 април започват парламентарни избори, резултатите от които се очакват на 4 юни
следваща статияУченици от Първо Средно училище в Търговище са стипендианти в Международната награда на херцога на Единбург