матурите

Единственият сценарий, по който ще говорим, е този, при който се възстановяват учебните занятия от 14 май, тоест веднага след изтичане на извънредното положение, всички други сценарии са условни. Ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет тази сутрин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, съобщи Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се случат на 13 – 15 юни. Няма пречка да не се проведе външното оценяване след 4-ти клас и след 10 клас.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъда следващата седмица, тъй като предстои съгласуване.

Според просветния министър ще има преместване и на кампаниите за прием във всички висши училища във всички страни. Той увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства като говори със съответното училище и съответната страна, както че ще издаде диплома по-рано.

Нямаме единна организация при обучението в електронната среда, призна и днес министър Вълчев. По думите му такава не може да бъде създадена при дистанционна форма на обичение и неприсъствено.

Министърът съобщи, че детските групи най-вероятно ще бъдат с повече групи през лятото. Занималните също ще бъдат удължени, тъй като много от родителите ще са изчерпали отпуските си.

Няма да има единно отучване, някои учители ще си вземат часовете допълнително, допълни Вълчев. Като вариант има няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват, каза още просветният министър. По-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение, като най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси – музика, изобразително изкуство.

Министърът отново отбеляза, че има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с децата през следващите седмици.

предишна статияВалежите спират, времето остава ветровито и хладно
следваща статияДве съмнителни проби от народни представители днес ще бъдат доуточнявани